Promo-Lex confirmă implicarea fundațiilor americane și germane în politica moldovenească, inclusiv financiar

Astăzi Promo-Lex a organizat o conferință de presă și un coffee break la tema despre finanțarea partidelor moldovenești.

Spre finalul conferinței s-a menționat și despre implicarea fundațiilor străine în politica moldovenească, inclusiv financiar. S-a menționat că în prezent există ”zeci sau chiar sute de mii” de fundații americane și germane, care nu ezită să cheltuie sume importante întru susținerea unor partide de la noi, în special din opoziție.

Dacă este să ne oprim la ”fundațiile americane și germane”, este clar faptul că Promo-Lex s-a referit în primul rând la așa zisele partide de opoziție PAS și PPDA. Doar se știe că aceste două formațiuni au legături strânse cu Fundația Konrad Adenauer, iar o altă parte din banii pentru partid sunt din contul altor programe americane realizate chipurile de membrii de partid.

Despre Konrad Adenauer și alte fundații străine zburdătoare din partidelor de opoziție am scris încă la începutul lunii octombrie, dar tema a ajuns să fie discutată și astăzi la conferința Promo-Lex, trezind interesul public asupra unei teme bombă.

Concluziile mele privind finanțarea partidelor prin intermediul fundațiilor le găsiți aici.

Revenind la PAS și PPDA, dar și drâmba PLDM, vreau să amintesc și despre finanțarea acestora de către asociația Open Dialog a unui oligarh kazah. Astfel, la situația de astăzi se știe, cu certitudine, că PAS, PPDA și PLDM au fost, sau poate încă mai sunt, bursiere a Open Dialog, iar această fundație, considerată criminală într-un stat UE și în Ucraina, a finanțat mai multe escapade ale Maiei Sandu și alte excursii făcute de Andrei Nastase pe la instituțiile europene.

Prin urmare, mă bucură faptul că tema despre finanțarea partidelor prin intermediul fundațiilor străine a început să devină un subiect aparte, care în scurt timp s-ar putea încălzi și chiar ar putea trezi reacții bolnăvicioase din partea așa zișilor lideri de opoziție Maia Sandu și Andrei Nastase, precum și din parte reprezentanților ”societății civile”, ultimii fiind și ei niște sugative de bani și niște jucători pricepuți pe interese.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că Promo-Lex a confirmat implicarea fundațiilor străine în politica de la noi, deci a confirmat ce am scris eu la începutul lunii.

Legal, potrivit art.26 alin.(6) din Legea partidelor, se interzice finanţarea, prestarea unor servicii cu titlu gratuit ori susţinerea materială sub orice formă, directă şi/sau indirectă, a partidelor politice de către:

  • cetăţenii străini, apatrizi, persoanele anonime sau cele care donează în numele unor terţi;
  • persoanele juridice cu capital străin sau mixt, persoanele juridice din străinătate;
  • alte state şi organizaţii internaţionale, inclusiv organizaţiile politice internaţionale;
  • organizaţiile necomerciale, sindicale, de binefacere sau religioase.

La caz, voi reaminti despre cum Maia Sandu se lăuda la un post TV despre faptul că o organizație străină i-a finanțat cheltuielile de deplasare și participare la un eveniment. Deci ea a confirmat că a beneficiat din partea străinilor de foloase necuvenite, iar așa cazuri nu sunt unice în privința PAS și PPDA.

Distribuie acest articol