Maia Sandu insistă că minciuna ei este veridică

Potrivit deschide.md, liderul Partidului Solidaritate și Acțiune ar fi mințit în cadrul unui interviu acordat postului Radio Europa Liberă Chișinău, și anume a spus că FMI ”consideră imposibilă includerea unei componente de combatere a corupției în programul de finanțare a Republicii Moldova cât timp autoritățile nu-și doresc acest lucru”. În legătură cu această declarație, rapid, deoarece a fost sesizată o minciună și o manipulare crasă din partea Maiei Sandu, Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a solicitat un răspuns oficial de la FMI, iar persoana responsabilă a furnizat următorul răspuns:

În calitatea mea de Director Executiv care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI, aș dori să ofer următoarele clarificări:

Întâlnirea cu reprezentantul meu, la care se face referire în interviu, a avut loc în Washington DC în absența mea și a avut un caracter general, întrucât reprezentantul meu nu este direct responsabil de programul susținut de FMI pentru Republica Moldova.

Declarațiile atribuite reprezentatului meu sunt denaturate. Mai cu seamă, nu a avut loc nicio discuție despre pretinsul refuz al autorităților Republicii Moldova de a accepta condiționalitatea de anticorupție în cadrul programului de susținere al FMI. Condiționalitate de anticorupție nu a făcut niciodată parte din negocierile între FMI și autoritățile Republicii Moldova. Un rezumat detaliat al condiționalității și progreselor înregistrate în procesul de implementare poate fi găsit în documentele legate de program, care sunt disponibile public pe pagina web al FMI (www.imf.org).

Opiniile și poziția FMI, ale Comitetului Executiv al FMI și ale Directorului Executiv care reprezintă Republica Moldova, cu privire la progresele înregistrate în cadrul programului de susținere al FMI pentru Republica Moldova sunt reflectate în declarațiile oficiale publicate pe pagina web al FMI (www.imf.org) și comunicate prin intermediul Reprezentanței Permanente a FMI la Chișinău.
În calitate de Director Executiv, eu reprezint interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor ei. Ba mai mult, eu și echipa mea suntem deschiși să intrăm în contact cu reprezentanții tuturor partidelor politice și societății civile din Republica Moldova. În cadrul programului susținut de FMI s-a înregistrat un progres semnificativ, după cum am relatat în ultimul comunicat de presă (Nr. 17/514) din 20 decembrie 2017. Prin urmare, regret declarațiile publice ale liderului unui partid politic făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, denaturând opiniile membrilor Consiliului Executiv al FMI. De asemenea, încurajez toate persoanele interesate să evite să facă declarații politice înainte de alegerile generale, care ar putea periclita progresul realizat până acum în cadrul programului de susținere al FMI.”

Anthony De Lannoy

Director Executiv

Răspunsul în original poate fi consultat pe siteul oficial al Ministerului Finanțelor din Republica Moldova (vezi aici).

Cu o întârziere de câteva ore, Maia Sandu a răspuns prin intermediul Facebook-lui (vezi și pe Ziarului de gardă), iar reacția este una de menținere a minciunii, chiar dacă FMI a dezmințit cele declarate de către așa zisa șefă a PAS.

Ce a făcut Maia Sandu este un icnet de disperare, deoarece Guvernul de la Chișinău a întreprins măsuri concrete în vederea respectării condițiilor FMI, UE și SUA, iar acești pași concreți au lăsat „opoziția” fără motive politice și fără arme. Anume din acest motiv președintele PAS a purces la atacuri nefondate și la declarații sfruntate, încercând pe această cale să mai strângă electorat și să-și ridice șansele de succes la următorul scrutin. Însă, ce nu înțelege Sandu, electoratul nu mai este atât de prost și nu mai este gata să înghită orice minciună debitată și distribuită la greu în „presa liberă”. Mai mult, cu o așa atitudine bădărănească și belicoasă, vorba lui Munteanu, până și electoratul /pas/ o să dezvolte o antipatie față de „liderul” lor. Doar se știe că minciuna nu are picioare lungi.

Suplimentat la minciunea cu privire la FMI, vreau să amintesc despre cum succesoara lui Vlad Filat a mâncate la hule în fața FMI, BM, UE și alte instituții europene despre activitatea Guvernului RM. Acum se vede că aceste foruri internaționale i-au dat de înțeles că au experții lor și că la Chișinău totul e bine, iar în legătură cu aceasta Maia a întors chipiul și a început să vorbească fraudulos în numele instituțiilor internaționale, având speranța că nimeni nu o să verifice informația. Acum nu i-a mers. Deloc. Bumerangul i-a venit direct în frunte.

Distribuie acest articol