Fundațiile nu vor mai avea voie să facă politică și nici să poarte nume de politicieni

Potrivit unui proiect de lege inaintat de catre deputatii PCRM in frunte cu Vladimir Voronin, Fundatiile nu vor mai avea dreptul sa faca politica si nici sa poarte nume de politicieni. Mai mult, cele inregistrate pana acum si poarta numele cuiva din fruntea partidelor politice, vor trebui sa se reinregistreze pana la o data anumita, iar neinregistrarea va duce la dizolvarea automata. In general, comunistii obliga absolut toate fundatiile sa se reinregistreze in termenul stabilit, iar cele care sunt ONG si nu sunt declarate oficial ca fundatii, dar au in denumire cuvantul “Fundatie”, sa fie radiate.

Sub incidenta propunerii comunistilor cad mai multe institutii, inclusiv si unele straine care sustin pe la noi anumite partide politice sau indirect finanteaza politicienii.

Prin urmare, Fundatia lui Vlad Plahotniuc ar trebui sa revina la vechea denumire, iar Fundatia Miron Shor nu ar mai avea voie sa organizeze concerte in campaniile electorale.

Dupa cum am scris si mai sus, cad sub incidenta legii inclusiv Fundaţia Konrad Adenauer, Fundatia Soros, Renato Usatii, Solutia si Din Suflet a Primei Doamne.

Ce tine de Fundaţia Konrad Adenauer, este de mentionat ca aceasta reprezentanta sustine deschis PLDM, PPDA si PAS, organizand pentru acestia diferite lectii si chiar finanteaza unele activitati de partid.

De pe siteul acestei organizatii:

Pe 16.03.2018 s-a desfăşurat Conferinţa cu titlul “Politica pentru tineri și tinerii pentru politică – mai multe șanse și un viitor mai bun: în Republica Moldova și în Uniunea Europeană”. Vorbitori în cadrul evenimentului au fost: Andrianos Giannou, președinte al Tineretului Popular European (YEPP), Dan Perciun, președinte PAS Youth, Dinu Plîngău, președintele organizației de tineret a Platformei DA, Cristian Țîțanu, vicepreședinte al TLDM. Tinerii au dezbatut tematici importante din sfera politică, dar şi alte domenii de actualitate pentru tineri.

Tot aceasta Fundatie este si cea care a decis cine dintre Andrei Nastase si Maia Sandu va inainta in calitate de candidat la functia de Presedinte al Republicii Moldova, comandand in acest sens si achitand sondaje de opinie – vezi aici. Prin urmare, practic aceasta Fundatie a dictat cine sa iasa in lupta cu Igor Dodon. Deci s-a implicat direct in politica moldoveneasca.

La fel, Fundaţia Konrad Adenauer sustine si organizeaza pentru liderii PLDM, PPDA si PAS intalniri cu oficialii europeni, precum si special pentru ei convoaca mese rotunde si discutii politice la nivel inalt.

In privinta Fundatiei Soros, se stie ca aceasta finanteaza partide politice din mai multe tari, iar la noi nu este o exceptie. Insa o face mai discret si mai pe ocolite, acordand bani organizatiilor afiliale partidelor sau presei care lauda “opozitia” si influenteaza viata politica moldoveneasca.

Cu referite la fundatiile Miron Sor, Solutia si Din Suflet a Primei Doamne, dar si Renato Usatii, se stie ca aceste organizatii nu au o alta ocupatie decat promovarea politica a partidelor care stau in spate, antrenandu-se plenar in diferite actiuni de acest gen.

Distribuie acest articol