Soluția lui Șor a prins viață: orheienii reveniți acasă vor primi câte 500€, dar și alte facilități

Zis și făcut! Soluția lui Ilan Șor privind reîntoarcerea orheienilor în țară a fost aprobată la ședința Consiliului municipal Orhei. După cum s-a promis anterior, persoanele hotărâte să revină acasă vor primi câte 500€ de căciulă, dar și alte scuturi legate de taxele locale. La fel, fiecare familie revenită în municipiu o să beneficieze și de unele indemnizații pentru transportul public, precum și vor avea acces în magazinele sociale, farmaciile de același gen, care urmează să fie deschise în municipiu, dar și la serviciile municipale de asistență juridică, medicală și psihologică. Mai mult, orheienii reveniți pot benefica și de o amnistie fiscală în partea ce ține de neachitarea unor taxe anterioare. Evident, pentru toate acestea sunt înaintate și niște condiții, dar care sunt foarte lejere.

Astfel, potrivit deciziei autorităților locale, pentru a fi recunoscut ca “persoană care se întoarce în municipiu” și, în consecință, pentru a beneficia de privilegii, în primul rând, rezidentul orașului Orhei trebuie să corespundă următoarelor criterii:

  • să fie cetățean al Republicii Moldova;
  • să fie rezident al municipiului cu înregistrare la domiciliu pe parcursul ultimilor 3 ani înainte de data depunerii cererii la primărie pentru recunoașterea statutului unei persoane care s-a întors în oraș;
  • în decursul ultimilor 5 ani înainte de a depune cererea la Primăria orașului, acesta s-a aflat în străinătate timp de cel puțin 3 ani;
  • a apelat la Primărie în termen de 6 luni de la ultima întoarcere în țară.

Condițiile înaintate nu sunt draconice, mai ales că majoritatea moldovenilor pot îndeplini astfel de condiții dar înmulțite la trei sau chiar la patru, deoarece mulți au fost nevoiți să-și lase familiile o perioadă mai lungă de timp. Însă, datorită ”Programului special pentru întoarcerea în țară a compatrioților care au fost nevoiți să părăsească Republica Moldova”, pus în aplicare la indicația lui Ilan Șor, mulți orheieni vor uita drumul spre țările străine, iar familiile lor vor fi reîntregite aici, acasă.

Ce trebuie să știe orheienii este că, tot datorită unor acțiuni concrete întreprinse de către autoritățile locale, în foarte scurt timp la Orhei vor apărea locuri de muncă plătite destul de bine, iar principalul angajator o să fie noua fabrică Sumitomo Electric Bordnetze AG (vedeți aici), unde vor fi angajați cel puțin 2500 de muncitori. Pe lângă aceste noi locuri de muncă sunt și alte oportunități, iar revenirea în țară a forței de muncă o să-i hotărască și pe alți investitori să-și concentreze afacerile în municipiul Orhei.

Eu aș dori un asemenea program la nivel de țară. Dar, cu părere de rău, constat că sunt politicieni care promit opusul acțiunilor întreprinse de către Ilan Șor și echipa lui. Totuși, eu cred în faptul că este mai bine să aduci moldovenii acasă, nu să ceri pentru aceștia amnistie la frontieră și anularea prostiilor făcute pe teritoriul statului unde s-a dus să muncească departe de familie.

În atenția orheienilor: mai multe despre program puteți să aflați de aici – www.orhei.md

Foto: orhei.md

Distribuie acest articol