Reputația lui Șor va fi protejată de două firme londoneze

Astazi, in cadrul unei conferinte de presa, avocatii lui Ilan Sor au anuntat ca edilul de Orhei a contractat doua firme londoneze, care o sa-i protejeze reputatia si onoarea.

Potrivit reprezentantilor Primarului de Orhei, semnarea contractelor a fost o necesitate, ca urmare a publicarii Raportului Kroll 1, dar si dupa ce BNM a emis mai multe comunicate de presa cu privire la “ancheta in desfasurare” (Kroll 2).

Sor sustine ca onoarea si reputatia sa au fost puternic afectate dupa ce, in lipsa unor dovezi, in ultimii ani s-a creat o impresie, potrivit careia dlui ar fi vinovatul si principalul actor in “furtul miliardului”, ceea ce nu corespunde realitatii.

In aceste conditii, firmele londoneze vor avea sarcina sa prezinte si cealalta parte a adevarului, nu doar partea divulgata selectiv de Kroll si Banca Nationala a Moldovei.

Desi nu au spus practic nimic despre partea financiara a gradului de denigrare publica, nu este exclus si faptul ca Sor va da in judecata compania Kroll, dar si BNM, pentru anumite despagubiri materiale si morale. Ar fi suficient si cate 1 leu de la fiecare.

Este de mentionat faptul ca, firma Kroll a fost adusa netransparent de PLDM-ul lui Vlad Filat, iar de atunci se tot arunca cu “dovezi” in omul care a avut curaj sa scrie un autodenunt pe Vlad Filat. Astfel, tinand cont de faptul ca Filat a fost deja condamnat in baza marturiilor lui Sor, cert este faptul ca firma Kroll, adusa de peledemisti, tine parte celor care au stat mai mult timp la umbra stejarului si s-au indopat cu banii de la BEM.

In partea ce tine in particular de firma Kroll, este de accentuat ca nu este pentru prima oara cand dau nas in nas cu firmele londoneze mentionate mai sus. Kroll deja a pierdut in fata englezilor, iar cazul Sor ar putea fi urmatorul.

Iata mai jos comunicatul de la conferinta de astazi:

Primarul Ilan Şor anunţă despre acțiunile privind lupta și apărarea reputației sale – sunt angajate două firme din Londra.

Astăzi avocaţii Primarului de Orhei, dl Ilan Şor, au anunţat numirea a două companii internaţionale pentru a oferi consultanţa experţilor în domeniul programelor juridice şi reputaţionale, care vor demara imediat.

În cadrul unui briefing de presă desfăşurat în oficiile Legalarte, Chişinău, avocatul Denis Ulanov şi avocatul Iulian Balan, care reprezintă interesele dlui Şor timp de mai mult de doi ani, au explicat de ce au încurajat clientul lor să angajeze firma de avocatura „Byrne & Partners” cu sediul în Londra şi compania „DRD Partnership”.

Dl Balan a declarat: „Dl Şor se află în arest la domiciliu în Chişinău timp de un an după acuzaţiile aduse, privind faptul că el a avut un rol în evenimentul, pe care mass-media din Moldova l-a denumit “Scandalul din Moldova privind 1 miliard”. Dl Şor a respectat toate condiţiile de arest la domiciliu, şi a depus toate eforturile sale pentru a coopera, răspunzînd cererilor procurorului, care este responsabil de cauză şi de anchetă. Deoarece actualmente există impedimente semnificative în capacitatea sa de a exercita funcţia de primar şi de a duce o viaţă normală, dl Şor a decis să acţioneze pentru a-şi apăra, păstra şi proteja reputaţia sa.

Colegul domnului Balan, Denis Ulanov a declarat în cadrul briefing-ului de presă: „Este bine cunoscut faptul, că Banca Naţională a Moldovei investighează falimentul băncilor şi că a angajat agenţia de detectivi denumită „Kroll”. Voi toţi cunoaşteţi, că raportul iniţial al acestei companii a ajuns în presă. Acest raport al companiei Kroll, după cum au recunoscut ei înşişi, s-a bazat pe informaţiile oferite de către Banca Naţională a Moldovei, şi nu pe cele verificate independent de compania Kroll, şi prin care dl Şor a fost desemnat ca persoana responsabilă pentru falimentul băncilor. Aşa cum ar trebui să fie evident pentru oricine, care deţine cunoştinţe elementare despre sistemul bancar din Republica Moldova, această „descoperire“ este absurdă şi este destinată pentru a distrage atenţia de la cei care sunt cu adevărat vinovaţi. Cu toate acestea, Banca Naţională a Moldovei a emis ulterior încă trei comunicate de presă cu „informaţii”, în care dl Şor este desemnat drept arhitectorul şi beneficiarul principal al evenimentelor care au dus la falimentul băncilor.

„Acest lucru nu este adevărat. Clientul meu nu a fost nici arhitectorul, nici beneficiarul real al evenimentelor care au dus la falimentul băncilor. Faptele reale în mare parte încă nu sunt cunoscute în domeniul public, acestea au durat o perioadă mult mai lungă decât cea a activităţii domnului Şor la BEM, şi includ o serie de alte părţi, împotriva cărora sunt deja emise decizii ale instanţei din Moldova, iar numele lor trebuie să fie dezvăluite.”

Avocaţii i-au prezentat pe reprezentanţii celor două companii: Byrne & Partners din Londra, Marea Britanie, cunoscuţi avocaţi în materie civilă şi penală. Compania a lucrat în dosare începând de la ţările fostei Uniuni Sovietice pînă în Orientul Mijlociu şi din SUA pînă în Europa. Byrne & Partners a apărat şi a protejat drepturile legitime ale clienţilor săi, în cazurile complexe de fraudă şi manipulare din partea statului în diferite jurisdicţii.

Partenerii care vor conduce acţiunile pentru protecţia reputaţiei domnului Şor la nivel internaţional, sunt: Yvonne Jefferies şi specialist criminalist, Partener, Michael Potts.

Compania Byrne & Partners va fi asistată de compania DRD Partnership. DRD Partnership – este o companie de consultanţă în comunicaţii strategice, cu experienţă în materie de relaţii naţionale şi internaţionale guvernamentale, acordarea sprijinului în procesele de judecată, managementul reputaţiei corporative şi personale. Compania este cunoscută, în special, prin apărarea clienţilor împotriva exproprierilor sponsorizate de stat în ţările din fosta Uniune Sovietică şi Africa, împotriva unor subiecţi ostili care acţionează în vederea subminării reputaţiei persoanelor de rang înalt, prin utilizarea unor informaţii înşelătoare şi inexacte pentru promovarea intereselor lor de afaceri. DRD Partnership este cunoscută pentru activitatea sa în sprijinul conducerii companiei Yukos şi a acţionarilor săi împotriva exproprierii sponsorizate de stat. Echipa va fi condusă de către Claire Davidson.

Dl Ulanov a confirmat că în viitorul apropiat vor fi disponibile în mod regulat actualizări on-line, cu privire la activitatea desfăşurată de echipele sale juridice şi de consultanţii internaţionali.

Distribuie acest articol