Reprezentanții societății civile nu-și pot servi cafeaua în liniște și pace din cauza nedecretării stării de urgență

Reprezentanți societății civile, care l-au făcut Președinte pe Igor Dodon, nu-și pot servi cafeaua în liniște și pace, din cauza nedecretării stării de urgență. În ajutorul reprezentanților din Moldova a sărit și Ion Sturza, fostul premier de unică folosință.

Eu nu știu ce-i încălzește pe acești reprezentanți ai societății civile decretarea stării de urgență, însă ei trebuie să cunoască despre faptul, că acest drept este al Parlamentului, nu al Premierului și nici al Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art.12 și 17 din Legea nr.212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război: ”Starea de urgenţă, de asediu sau de război se declară prin hotărîre a Parlamentului”. ”Starea de urgenţă se declară la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova sau a Guvernului.”

Astfel, solicitării coffebreakerilor în adresa lui Filip și Dodon sunt neîntemeiate, deși o decretare de acest gen nu topește nici zăpada și nici nu lipește la loc toate crengile și florile căzute jos.

Însă, ținând cont de situația de afară, în urma discuțiilor dintre Filip și Dodon, Președintele RM a făcut uz de Legea cu privire la apărarea națională, respectiv a permis efectivului Armatei Naționale să participe la lichidarea consecințelor calamității naturale.

Distribuie acest articol