Platforma DA propune dezmembrarea Moldovei și crearea a încă 32 de Republici autonome?

Ieri cei de la Partidul Platforma DA au propus o nouă reformă privind descentralizarea administrației publice locale, dar în același timp au propus și un minister care să fie mai mare peste toate raioanele, regiunile sau cum se vor mai numi structurile teritoriale în cazul unei reforme administrative.

Propunerea platformiștilor cuprinde 14 puncte, iar o bună parte sunt, de fapt, despre dezmembrarea Moldovei și crearea a încă 32 de Republici autonome în interiorul Republicii Moldova.

Astfel, Andrei Nastase și Slusari au susținut, că fiecare raion trebuie să trăiască din ce produce, iar banii acumulați în fiecare unitate administrativă trebuie să fie gestionați numai la nivel local, fără ca aceștia să ajungă și la Bugetul Public Național. Însă ei uită că o bună parte din economia reală este concentrată la Chișinău și în alte câteva orașe puțin mai mari, fapt ce ar duce la falimentarea celorlalte raioane în lipsa viramentelor gestionate și calculate la Chișinău. Totodată, Nastase și Slusari, fiind antrenați în populism fără limite, uite că economia slabă din anumite raioane generează și deficit la BPN.

Evident, Nastase și Slusari nu știu nimic despre economie și finanțe. Ei știu doar cum poate fi muls Statul Republica Moldova, nu și despre cum trebuie să fie gestionați banii în așa fel încât să ajungă de salarii pentru toți medicii, funcționarii, profesorii și tot așa mai departe.

Mai mult, de parcă nu ar ajunge propunerea cu mâncatul de propria farfurie, oile Țopilor mai propun și asigurarea unor condiții, care să permită APL-urilor să elibereze toate documentele de proprietate, identitate și de călătorie. Adică Primăria din Basarabeasca să poată emite buletine de identitate și pașapoarte biometrice, iar la solicitare să mai facă și înregistrări în Registrul bunurilor imobile. O atare propunere este una absurdă și denotă intenția dadaiștilor privind crearea a încă 32 de Republici autonome în stilul apropiat de Găgăuzia. Le-a rămas să mai propună câte o armată pentru fiecare raion, pentru că imn și steag au fiecare, după care să se constate toate elementele unui Stat demn de suveranitate și de independență… Desigur, propunerea este una bolnavă și venită de la niște oameni și mai bolnavi de cap.

La acest capitol este de menționat și faptul, că aiureala propusă de Nastase și Slusari ar duce inclusiv la tăierea salariilor și pensiilor în anumite regiuni/raioane, precum și la reținerea altor plăți sociale, pe când în alte regiuni/raioane ar putea fi chiar și excedent la Bugetul local. Asta ei propun în mod expres, dar fără a se gândi măcar câtuși de puțin la prostii citite de pe promterul instalat în fața lor la conferința de presă.

Analizând propunerea dadaiștilor, eu văd că este sugerat un proces mai rău decât federalizarea țării. Dacă în cazul unei federalizări (Doamne ferește!) ar fi doar 2 regiuni cu autonomie specială (PRM ȘI Găgăuzia), în situația propusă de imbecilii plătiți de Țopa ar fi peste 40 de regiuni/raioane cu propriile reguli. Iată despre cum să gestionezi și să-i controlezi pe toți… prostul de Nastase nu spune nimic. De fapt e în stilul lui să propună prostii în loc să vină cu soluții palpabile.

Ce ține de adevărata descentralizare, alta decât o văd Nastase, Slusari și Moțpan, trebuie de luat în considerare mai întâi dezvoltarea regiunilor/raioanelor, după care, doar atunci când fiecare poate produce atât cât trebuie să consume, pot fi lansate deja discuții despre o mai multă învoire și libertate în privința adoptării unor decizii de nivel local, alte decizii decât cele de interes statal. Mai mult, nici măcar o putere locală nu poate exista mai presus de puterea Guvernului sau Parlamentului, pentru că altfel Statul este distrus și sortit pieirii. Dar, cine știe… poate asta și vor tâmpiții din PPDA, mai ales că a început să le ardă curul la propriu și la figurat, chiar dacă #curu_ud_nu_arde.

În acest context, recomand bolnavilor cap din PPDA să vină cu soluții economice și cu investiții ”germane” pentru fiecare raion în parte, apoi să iasă în fața oamenilor cu propuneri normale și în limitele legii. Or ce au propus ei acum nu este nimic altceva decât falimentarea raioanelor și crearea în același timp a încă 32 de Republici autonome, asta fără a luat în calcul municipiile și Găgăuzia.

Distribuie acest articol