Partidul Șor a fost invitat la discutii in Parlamentul European. Arestul lui Ilan Șor este principalul subiect din ordinea de zi

Desi are mai putin de un an de zile de la fondare, Partidul SOR a fost invitat in Parlamentul European pentru discutii privind arestul indelungat al lui Ilan SOR, primarul de Orhei. Potrivit informatiilor oficiale, publicate si pe siteul informativ al UE, la eveniment vor participa trei grupuri de parlamentari europeni ai diferitor formatiuni politice din cadrul Parlamentului European, precum si jurnalisti, experti si, desigur, reprezentanti ai Partidului SOR din R. Moldova, care vor fi prezenti la Strasbourg in acest sens.

Informaţiile privind organizarea acestui eveniment sunt publicate pe paginile mesagerului European şi a site-ului EUReporte.co

Totodata, la 14 iunie, curent, la Strasbourg, este planificata o masa rotunda unde vor avea loc audieri si discutii cu privire la limitarea libertatii si incalcarii drepturilor civile in Republica Moldova, cu referire la cazul primarului de Orhei, Presedintele Partidului SOR, Ilan SOR. 

Dupa cum reprezentanta Partidului Șor a anuntat anterior, ca raspuns la scrisoarea partidului moldovean privind incalcarea drepturilor civile impotriva Presedintelui Partidului SOR, precum si impotriva Primarului de Orhei, deputatul Parlamentului European, membru al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, dl Lorenzo Fontana, a trimis o scrisoare in adresa Parlamentului, Guvernului si Procuraturii Generale General, Republica Moldova. 

In scrisoarea sa, europarlamentarul a criticat dur situatia cu privire la arestul de lunga durata a lui Ilan SOR, mentionand ca problema incalcarii drepturilor omului cu referire la Ilan SOR sunt incluse pe agenda de discutii in cadrul Parlamentului European. Mai mult, deputatul european, dl Lorenzo Fontana a menţionat ca problema va fi discutata într-un format mai larg cu participarea mai multor grupuri de deputati, jurnalisti, experti si reprezentantii Partidului SOR din Republica Moldova. 

Este de mentionat ca, Ilan SOR a fost arestat in data de 22 iunie 2016, fiind suspectat în cazul furtului din sectorul bancar, aflandu-se pana în prezent in arest la domiciliu, in ciuda faptului ca Ilan SOR conlucreaza cu ancheta din primele zile si se conformeza tuturor prevederilor organului de ancheta. 

La fel, în conformitate cu decizia Curti Constitutionale a RM, la un an dupa arestarea, termen care expira pe 22 iunie, Ilan SOR nu mai poate fi tinut in arest.

In acest context, delegatii Partidului SOR la Strasbourg vor informa forul european despre conditiile examinarii dosarului in care a fost atras Ilan SOR, dar si despre faptul ca un presedinte de partid este tinut in arest o perioada de timp mai indelungata, ceea ce ar afecta inclusiv principiile democratice si politice din Republica Moldova. Or, dupa cum este lesne de inteles, Partidul SOR este impiedicat sa participe la actul de democratie, si anume din cauza tinerii in arest a conducerii formatiunii.

Distribuie acest articol