Noua pistă de pe Aeroportul Chișinău este aproape gata

In primavara anului curent Avia Invest a prezentat proiectul si a dat start lucrarile de constructie a unei piste noi pe Aeroportul International Chisinau, fiind astfel schimbata definitiv destinatia unei cai de rulaj in pista de aterizare/decolare, care ar putea fi utilizata in viitor ca pista secundara.

Dupa cum a promis la 20 martie 2017, Avia Invest a informat astazi despre mersul lucrarilor, in special despre faptul ca s-a ajuns la realizarea a 80% din cele preconizate, ceea ce spune ca totul merge conform planului, chiar si mai bine. La fel, odata cu noua pista au fost construite si noi cai de rulare, menite sa asigure accesul spre ambele piste.

Dupa cum s-a informat si anterior, pista secundara, construita cu suportul STRABAG, urmeaza sa fie utilizata la maxim in perioada cand vor fi efectuate si lucrarile de reconstructie a pistei principale, iar dupa finisarea, informeaza Avia Invest, Aeroportul International Chisinau va avea 2 piste perfect functionale, dotate corespunzator, fiind ambele la un nivel european. La fel, Aeroportul se lauda si cu noi locuri de stationare a aeronavelor, suprafete de lucru, spatii renovate si puncte de inregistrare/control largite.

Prezent la eveniment, prim-vice-premierul, ministrul Economiei a subliniat importanta Aeroportului in economia tarii, dand aprecieri si celorlalte lucrari efectuate pana in prezent.

Asa cum am scris si mai inainte, concesionarea a fost cea mai buna solutie pentru Moldova. Contractul semnat cu Avia Invest a permis modernizarea Aeroportului Chisinau practic din temelii. Bravo Avia Invest!

Iata comunicatul oficial:

80% din lucrările de reconstrucție a celei de-a doua piste a Aeroportului Chișinău deja sunt finalizate

Avia Invest a finisat cu succes lucrările de reconstrucție la suprafețele de mișcare preconizate pentru anul 2017 la Aeroportul Chișinău. Compania administrator al aeroportului încheie anul cu noi reușite. Au fost inaugurate alte 2 căi de rulare, o porțiune a peronului extins și un nou segment al noii piste, însumând o suprafață totală de peste 35 mii m2.

Noile suprafețe de lucru sunt dotate cu un nou sistem de balizaj luminos modern, ce corespunde categoriei de manevrare CAT III. Astfel, în condiţii de vizibilitate foarte redusă aeronavele vor rula în deplină siguranţă. Respectiv, a fost majorată și capacitatea portantă a învelișurilor suprafețelor de mișcare până la peste 70 unităţi, comparativ cu indicele PCN 51 existent anterior. Aceasta va permite AIC ca după reconstrucția întregii infrastructuri aeroportuare să deservească diferite tipuri de aeronave.

În urma extinderii peronului şi reconstrucţiei celui vechi, aeroportul dispune deja de 27 locuri de parcare pentru aeronave perfect funcţionale, ceea ce depăşeşte esenţial obligaţiile de reconstrucţie a numărului de parcări prevăzute pentru etapa I de modernizare. În cele din urmă, noile suprafețe de mișcare date în exploatare contribuie nemijlocit la sporirea capacității operaționale a aeroportului.

Pe ultima sută de metri sunt lucrările de construcție a celui de-al treilea sistem de drenaj care va permite evacuarea apelor pluviale și va spori durata de exploatare a acestor suprafețe.

Prezent la eveniment, Viceprim-ministrul și Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc a subliniat importanța modernizării Aeroportului Chișinău. “Dezvoltarea unicului aeroport funcțional din țară este absolut esențială deoarece va genera beneficii multiple pentru economia R. Moldova. Aeroportul Chișinău devine cu siguranță unul dintre cele mai competitive aeroporturi regionale care deține o infrastructură ce corespunde celor mai înalte standarde Europene.”

La inaugurare au mai participat și Directorul Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova – Radu Bezniuc și Managerul de proiecte a concernului german Strabag Grup – Jakub Iurga.

“Dacă e să facem o retrospectivă scurtă a anului 2017, atunci îl putem caracteriza ca fiind unul cu performanțe și productivitate înaltă. Am executat un volum mare de lucrări, cu un grad mult mai mare de complexitate. Astfel, peste 145 mii m2 din suprafața aerodromului au fost recunstruiți integral în conformitate cu proiectele realizate în cele mai mari aeroporturi Europene”, a declarat Directorul General Avia Invest – Petru Jardan.

Totodată, cu ocazia acestui eveniment Ministrul Economiei a făcut și inspecția echipamentelor și utilajelor speciale multifuncționale de intervenție care sunt deja pregătite pentru activitățile specifice pe timp de iarnă.

Distribuie acest articol