Maia Sandu propune propriul sistem electoral, dar vrea și alegeri ca în Rusia

Partidul Maiei Sandu, care a promis că Igor Dodon nu va ajunge Președinte al Republicii Moldova (vezi aici), a ieșit azi cu un proiect de lege privind schimbarea procedurilor electorale, respectiv propune modificarea legislației în privința finanțării partidelor/candidaților, stabilirii listelor electorale și, nu în ultimul rând, schimbarea ordinii de petrecere a alegerilor parlamentare.

Precizare: Deși au spus că proiectul de lege va fi plasat pe siteul partidului, până la această oră încă nu a fost publicat nimic, iar siteul unpaspentru.md nici nu funcționează.

Despre finanțarea partidelor

PAS, condus de Maia Sandu, propune ca partidele să obțină finanțare de la Stat în funcție și de rezultatele alegerilor prezidențiale, nu doar în baza rezultatelor scrutinelor locale și parlamentare. Astfel, potrivit inițiativei Maiei Sandu, luând în considerare și ultimele rezultate, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar trebui să primească de la Stat încă vreo 5 milioane de lei, pentru că au reușit să promoveze și să instaureze un Președinte care promovează denunțarea Acordului de asociere la Uniunea Europeană, pe de o parte, precum și alipirea de Uniunea Sovietică a Rusiei, denumită în prezent – Uniunea Vamală, pe de altă parte.

Tot cu privire la finanțarea partidelor, PAS propune o limitare a donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice din țară, însă cu excluderea interzicerii finanțării partidelor de către persoanele aflate peste hotare. Această propunere ar permite, inevitabil, ca oricine din afara țării, în special oamenii care administrează companiile offshore, să poată vira la conturile formațiunilor politice sute și mii de lei.

La fel, partidul Maiei Sandu, care de fapt este al lui Vlad Filat și Țopa, propune ca firmele legate cu Statul, prin contracte de achiziție, să nu poată dona formațiunilor politice.

În partea finanțării partidelor și candidaților, vreau să-i amintesc domnișoarei Maiei Sandu că, potrivit rapoartelor prezentate la CEC, cea mai mare secretomanie ce ține de finanțarea campaniei prezidențiale a fost anume în privința candidaturii ei, deoarece nici până acum nu se cunoaște cine sunt persoanele care au „donat” PAS-lui, apoi partidul a transferat în contul bancar al candidatului.

Totodată, atrag atenția și asupra faptului că, din suma totală a donațiilor bănești primite de către PAS, care este de 1 773 623,10 lei, doar 426 608,10 lei sunt de la membrii de partid (în medie 57 lei per membru), tocmai 1 048 915,00 lei de la alte persoane fizice care nu sunt membre de partid, însă numele lor nu este cunoscut nici până în prezent, precum și 298 100 lei – donație de la firme. În calitate de cotizație de membru, stabilită de către PAS, partidul a strâns doar 94 mii lei. În total, inclusiv și donațiile sub altă formă, PAS a beneficiat în 2016 de 1,9 milioane de lei, din care raportează că a cheltuit aproape 1,8 milioane lei.

Deși în rapoartele candidatei Maia Sandu apare că Partidul i-a donat în campania prezidențială suma de 541 643,41 lei, acești bani nu mai apar și în raportul anual al PAS, iar o contrapunere cu soldul partidului de la final de an, care este de 156 384,94 lei, ar ieși o diferență de -385 258,47 lei – bani care încă trebuie justificați și lămuriți de unde au apărut și unde au dispărut (vezi aici).

În acest context, i-aș recomanda duduii să se liniștească în privința finanțării partidelor, pentru că are o muscă pe căciulă, mare cât gaura financiară lăsată de Filat la BEM.

Despre întocmirea listelor electorale

În prezent se discută activ despre reformarea sistemului electoral, respectiv pe instituirea unui sistem electoral nou, unul pe criteriul uninominal. Atât Maia Sandu, cât și partenerul ei Igor Dodon, resping sistemul electoral propus de PD, dar vin în schimb cu propriile propuneri în acest sens. Astfel, Dodon acceptă uninominalele, însă parțial, iar Maia Sandu propune un sistem uninominal propriu, însă stabilit de partid, nu supus votului universal și direct al cetățenilor.

După cum propune Maia Sandu, fiecare partid trebuie să fie obligat să țină cont, la formarea listelor electorale, de criteriul teritorial al Republicii Moldova, respectiv în liste să fie incluse doar persoane care provin din toate raioanele din țară. Cu privire la aceasta, PAS spune că noua procedură de formare a listelor, care tot ar rămâne la mâna baronilor locali și a președintelui formațiunii, ar exclude promovarea pe liste a persoanelor care nu cunosc situația din țară.

Propunerea Maiei Sandu este același sistem de vot uninominal, însă unul lăsat la îndemâna partidelor, nu al oamenilor simpli care vor să-și aleagă deputații prin vot direct.

Despre alegerile ca în Rusia

De parcă au fost un mare succes camerele de luat vederi instalate în Centrele de susținere a examenului de Bacalaureat, acum Maia Sandu propune instalarea acestor sisteme de supraveghere și în incinta secțiilor de votare din țarăO astfel de procedură de supraveghere este întâlnită în Federație Rusă, dar, după cum am văzut nu o singură dată, nu prea dă rezultate.

Eu nu știu ce ar avea de câștigat Maia Sandu din supravegherea online, dar cu siguranță este un pont populist, așa cum mai vorbește în ponturi de fiecare dată când oamenii trebuie să fie sustrași de la adevăratele probleme din țară.

În concluzie, Maia Sandu și Partidul său militează în prezent în interesul Rusiei, PSRM și al lui Igor Dodon. Or, după cum au menționat și astăzi, Partidul Socialiștilor trebuie să beneficieze de o finanțare mai consistentă din partea Statului, iar sistemul electoral trebuie să fie în așa fel încât la următoarele alegeri parlamentare să câștige partidele angajate și coordonate de Kremlin.

Apropo, nu uitați ce a promis Maia în campanie prezidențială. Nu s-a ținut de cuvânt, așa cum nu se va ține de cuvânt nici în cazul unor alegeri parlamentare. Ea de fapt se ține de cuvânt în fața altor grupuri de interese, nu în fața cetățenilor, care și așa sunt necăjiți acum de o calamitate naturală, nemaiîntâlnită până acum.

Despre cum se bucură Maia Sandu de necazurile oamenilor… citiți aici!

Distribuie acest articol