Ion Sturza este un amator în toate sau un mincinos profesionist?

Prințul galoșilor moldovenești a făcut-o din nou. Acum s-a dat cu părerea în privința cauzelor civile de recuperare a banilor dispăruți din sistemul bancar. Potrivit ex-premierului, postac activ pe Facebook, în următoarele zile ar putea expira termenul de prescripție în partea ce ține de înaintarea cererilor civile de chemare în judecată împotriva firmelor care s-au împrumutat de la BEM. Aceste credite mai sunt cunoscute în sfera bancară cu noțiunea de „credite neperformante”, iar în presă au titlul de ”jaful de la BEM”.

După cum ne-am obișnuit deja, Ion Sturza s-a luat și acum de coada lui Ilan Șor. Din nou a venit cu acuzații și tot fel și cu termene despre care spune că ar putea fi omise în mod intenționat. Însă, pentru că Sturza este un mincinos profesionist și un amator în urcatul pe munți, toate cele menționate de el sunt doar niște aberații populiste, bune doar pentru adunătura mayașă și dadaistă.

Evident, pentru că nu avem o presă liberă, iar o bună parte din sursele de la noi se mai hrănesc din banii jefuiți de Vlad Filat & CO de la BEM, postarea gogonată a lui Sturza a ajuns subiect de știri, distribuite intens în online-ul moldovenesc. Desigur, postarea fostului Prinț al privatizărilor, precum și „noutățile” date ca pe bandă rulantă, au avut menirea să dezinformeze societatea. Mai mult, presa echidistantă a uitat să ceară și opinia BNM și a lichidatorului fostei Bănci de Economii.

Deoarece a fost vizat și denigrat intenționat în fața societății, Ilan Șor a venit cu un răspuns pentru comentatorul de pe Facebook Ion Sturza, recomandându-i partenerului lui Vlad Filat și al Țopilor să mai citească puțin din normele civile și cele penale din Republica Moldova. Nu de alta, dar ar putea să-i cizeleze puțin gândurile și expunerilor asupra anumitor teme sensibile.

Totodată, din răspunsul lui Șor înțelegem că Ion Sturza a dat-o din nou cu oiștea în gard, iar presa de la noi a alergat repede din urma lui și a ajuns între aceleași ”ștakete”, acceptând până și încălcarea normelor jurnalistice.

Astfel, după cum anunță politicianul Șor, Banca de Economii a Moldova (pentru că toți sunt interesați anume de banca statului) a înaintat în termen acțiuni civile în partea ce ține de recuperarea creditelor neperformante. La fel, primarul municipiului Orhei mai adaugă și despre faptul că, imediat ce a avut posibilitatea, a comunicat procurorilor cine sunt adevărații beneficiari. Or datorită colaborării dlui cu organele de drept avem acum condamnări în privința lui Vlad Filat și Veaceslav Platon, iar în următoarea perioada ar mai putea apărea și alte sentințe interesante. Următorul, desigur, este Chiril Lucinschi, un alt beneficiar de milioane oferite de Filat&Platon.

Cu părere de rău, după cum puteți observa și voi, Ion Sturza niciodată nu s-a referit la Caravita & CO a lui Vlad Filat, precum nici la firma aia românească care s-a înfruptat cu milioanele de la BEM. Nici despre firmele lui Filat din offshore nu a scris, de parcă alea nu au nimic de întors. Oare, dacă Sturza este de părere că expiră termenul de prescripție, nu este de comentat și despre celelalte firme figurante în lista debitorilor ”creditați necorespunzător”? Adică în privința firmelor lui Filat și Platon nu expiră nimic? Presa nu scrie nimic despre acestea?

În acest sens, este lesne de înțeles că Sturza este un mincinos profesionist și un borfaș care se vrea luat în seamă, mai ales de presa interesată direct în nesoluționarea milioanelor dispărute din sistemul bancar. Da, o bună parte din presa de la noi se preface că este îngrijorată, dar, în realitate, toți patronii media tremură cu mâna pe buzunarele burdușite cu bani furați de la BEM.

Însă, nimeni nu trebuie să fie relaxat, pentru că procurorii o să ajungă la fiecare, poate chiar și la Ion Sturza. Iată atunci o să vedem cine-i cine, precum și lista finală a vinovaților și a beneficiarilor prin a 10-a mână. Presa tot este în listă (nu uitați de carnetul lui Platon), inclusiv Natalia Morari.

Foto: allmoldova.com

Distribuie acest articol