INTROSCOP este dovada faptului că Moldova poate produce și altceva, însă duce lipsă de muncitori!

Doua zile in urma am onorat invitatia la intreprinderea INTROSCOP, o afacere privata in parteneriat cu un fond american.

In prezent, desi in perioada sovietica intreprinderea avea alte sarcini industriale, la INTROSCOP sunt asamblate cablaje pentru un sir de automobile de lux. Dupa cum ne-a spus si dl director Valeriu Bodiu, deja trei generatii de Mercedes-Benz Clasa E (fara alea fabricate in China) sunt cablate in totalitate cu module asamblate la noi in tara, si anume la intreprinderea pe care o conduce.

Mai jos puteti vedea un model de Mercedes-Benz:


Cu parere de rau, chiar daca avem inregistrati la ANOFM mii de someri, intreprinderea duce lipsa de brate de munca. Conducerea a spus ca este gata sa angajaze imediat in jur de 500 oameni. Dar nu are de unde-i lua.

Probabil principala problema cu potentialii angajati nu consta anume in necalificarea oamenilor, pentru ca ei oricum sunt instruiti. Problema consta in faptul ca somerii inregistrati oficial aleg sa primeasca indemnizatia de 1000 de lei decat sa-si caute un loc de munca.

In acest caz, mai ales ca Introscop nu este unica intreprindere cu aceasta problema in domeniul resurselor umane, Guvernul si Parlamentul ar trebui sa modifice reglementarile din domeniul somajului, iar solicitantii de indemnizatii sa fie obligati mai intai sa prezinte vreo 5 refuzuri de angajare. La fel, intreprinderele care se afla in cautare de angajati trebuie sa-si anunte locurile vacante inclusiv prin intermediul ANOFM si din alte regiuni, nu doar de la adresa de activitate.

In acest sens, daca aveti niste prieteni care șomeresc activ pe sub usa chioscurilor cu bere, care sunt apti de munca, va rog sa le transmiteti contactele de mai jos. Ei au sanse sa fie angajati.

Apropo, indemnizatia de somaj nu este plus valoare in contul impozitului pe venit, precum nici nu contribuie la contul asigurarilor sociale. Mai pe scurt, somajul nu este nici staj de munca si nici nu acumuleaza nimic la fondul de pensii.


Mentionez ca, angajatii Introscop beneficiaza de bonusuri, iar o parte din pranz este achitat de catre intreprindere. 

Pentru muncitorii care lucreaza si sambata sunt si astfel de bonusuri:


Trecand peste partea cu resursele umane, vreau sa atrag atentia si asupra faptului ca, atunci cand am urcat in zona de producere de la etajele superioare, am observat mai multe femei decat barbati.


Acum sa mai spuna cineva ca femeile nu se pricep si la altceva!


Este de laudat faptul ca echipa Introscop a obtinut dreptul sa indice denumirea tarii pe un modul asamblat pentru Volvo XC90. Cu siguranta mandria lor este si a noastra, pentru ca asa tara noastra este promovata activ si peste hotarele ei.


Dupa ce am vizitat sectiile de producere, acolo unde se lucreaza in conditii extraordinar de bune, dl Director ne-a explicat de unde a inceput afacerea si unde a ajuns astazi, dar si incotro se indreapta. Cel mai interesant a fost despre pretentiile salariale. Potrivit dlui Bodiu, iar dlui are dreptate, pretentiile de majorare a salariului peste o anumita limita nu vor avea alt efect decat migrarea producerii in alta tara, acolo unde forta de munca este mai putin scump. Or, dupa cum am auzit si de la alti angajatori, o parte din afacerile din domeniul dat, precum si din domeniul textilelor, au migrat in Moldova anume in cautarea fortei de munca ieftina. De exemplu, Introscop este acum o afacere profitabila ca urmare a migrarii producerii din Tunisia.
In acest context, apreciez faptul ca Introscop este una din intreprinderile care au creat in Moldova mii de locuri de munca. La fel, sunt mandru de faptul ca ei duc numele tarii peste hotarele ei.

Distribuie acest articol