Ilan Șor: Statul trebuie să existe și să lucreze pentru oameni

Dupa cum am scris si in articolul anterior (vezi aici), astazi la Orhei a fost marcata Ziua Independentei Republicii Moldova. Cu aceasta ocazie, primarul municipiului si politicianul Ilan Șor a tinut un discut public alaturi de sotia sa Jasmin.

Eu nu o sa dau tot discursul, decat unele fragmente despre cum ar trebui sa lucreze pe la noi toate institutiile de stat si locale, pentru a fi cu adevarat in folosul cetatenilor. La fel, citez mai jos si despre starea politica de la noi.

1. Despre cum trebuie sa activeze Statul

“Sunt convins, Statul trebuie să existe și să lucreze pentru oameni. Și atunci oamenii vor lucra pentru consolidarea și dezvoltarea statului.”

Remarca de mai sus ar trebui sa ajunga si in cartile de politologie, pentru ca Șor este practic unicul edil-politician care s-a exprimat din popria experienta pe care o are in domeniul administratiei locale, si nu doar.

In opinia lui Șor, care este una obiectiva, institutiile de stat si locale ar trebui sa activeze ca niste intreprinderi care sa presteze comunitatii servicii de calitate. Astfel, institutiile guvernamentale si locale nu trebuie sa faca doar politica pe vertizala si orizontala. Or acest lucru a fost demonstrat in exclusivitate la Orhei, acolo unde intreprinderile municipale deja au inceput sa-si arate adevaratele capacitati, iar functionarii sunt mai alaturi de cateteni si de nevoile lor.

2. Despre Independenta


Foto: Mihaela Furnica

Privind devotamentul si dragostea fata de Patrie, Sor spune ca Ziua Independentei ar trebui sa fie sarbatoare pentru toti cetatenii RM, indiferent de nationalitate si de limba vorbita.

“În această zi de sărbătoare, consider că este important să spunem: Moldova are tot ce este necesar pentru a deveni o țară prosperă, o țară bogată pentru toți. O țară în care să vrei să trăiești, să-ți faci o familie, să naști copii.”

Citatul de mai sus la fel reprezinta si familia Sor, una care, avand aici radacini bine dezvoltate, a demonstrat ca nu este necesar sa paresesti tara pentru a fi multumit.

3. Un nou proiect marca Ilan Sor si Primaria Chisinau

In contextul sarbatorii de astazi, pentru ca avem o tara frumoasa si oameni harnici, Sor anunta si lansarea programul “Moldova este Casa mea”.

Acest program este inca un pas facut in folosul comunitatii si asigurarii orheienilor cu locuri de munca. Astfel, Primaria urmeaza sa deschida reprezentante a Orheiului in strainatate, inclusiv in Italia si Rusia. La aceste birouri vor fi oferite informatii despre proiectele din Orhei, dar si despre locurile de munca pentru orheieni. Mai mult, orheienii care vor dori sa revina acasa vor beneficia si de anumite scutii privind taxele locale. Sor spune ca pentru ei vor fi excluse majoritatea taxelor.

“Sper din tot sufletul că această inițiativă va fi un impuls pentru întoarcerea moldovenilor noștri acasă, în patria lor. Haideți să ne consolidăm și să-i întoarcem pe moldovenii noștri acasă!”

4. Despre politica si ce trebuie de facut in acest domeniu

Ce tine despre politica din tara, Sor a criticat mai multi politicieni, care desigur au distrus tara si au imparaginit ogoarele roditoare. Dar, cred eu, la acest capitol ar trebui sa cititi chiar din discurs:

“Dragi Prieteni!

Astăzi, de Ziua Independenței, vreau să declar următoarele:

În decursul celor 26 de ani de independență, mulți politicieni au condus țara spre dezordine, au lăsat în urma lor distrugeri şi haos, dar acest fapt nu este un motiv de a ne înjosi, să stăm cu mâna întinsă şi să ne lăsăm loviţi în aşteptarea unor pomeni din partea altor state. Noi am învăţat să supravieţuim. Astazi e timpul să începem a trăi! Timpul de a trăi raţional, după regulile noastre. Să trăim cu mândrie şi independent.

Haideţi să îi impunem pe politicieni să oprească acest război fără sfârşit şi să îi facem să se simtă slujitori ai poporului și nu invers!

Haideţi să facem aşa ca străzile să fie asfaltate nu doar în curțile caselor bogate, ci și în orașele noastre!

Haideţi să încetăm să consumăm roşii de import cu 45 de lei pe anotimp de iarnă, când le putem crește și comercializa cu 20 de lei, aici în Moldova!

Haideţi să oferim locuințe sociale cu adevărat accesibile, astfel încât tinerii să nu părăsească țara.

Anume aceste fapte sunt ceea ce eu numesc independență, și nu ceea ce am ajuns în timp de 26 de ani.

Haideţi să construim o țară împreună, în care fiecare cetățean, indiferent de naționalitate, va putea trăi bine şi va spune cu mândrie – eu sunt cetățean al Republicii Moldova!

Deci haideţi să ne răsuflecăm mânecile și să lucrăm în beneficiul țării noastre și al fiecărui cetățean și să dovedim că nu suntem o țară din lumea a treia!
Felicitări, scumpa noastră țară!

La mulți ani, Moldova!”

Da, discursul politic al lui Sor a fost unul electoral, insa niciodata nu e prea devreme sa indrepti oamenii spre o politica europeana si in folosul tuturor. Anume termenul intre perioadele electorale este pentru a demonsta ce poti, nu in alea 30 de zile de campanie, cand toti alearga si vor sa demonstreze nu stiu ce.

In contextul celor de mai sus, eu v-as recomanda sa fiti in continuare cu ochii pe Orhei. Acolo se pare ca renaste politica mare si modul de interactionare cu oamenii. Fiti cu ochii si pe Sor!

Discursul integral este aici.

Distribuie acest articol