#experți #cafea #proteste, sau de ce Rusia este considerată cel mai mare donator al Moldovei

După cum am scris și pe Facebook, U.S. Embassy Moldova, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau finanțează anual zeci de proiecte în Republica Moldova, dintre care 80% sunt organizate în jurul ceștilor de cafea. În schimb, structurile externe uită să finanțeze și niște campanii despre donațiile străine în RM.

Dacă ați face o inventariere a organizațiilor finanțate cu milioane prin intermediul ambasadele sus-numite, o să vedeți că majoritatea sunt ticsite cu #experți, #cafea și, după cum e noul trend, unii beneficiari de dolari și euro organizează la Chișinău #proteste politice în fața Parlamentului.

Iată, anume finanțarea protestatarilor amatori de cafea este marea problemă în Republica Moldova. În rezultat, după cum a arătat și sondajul de ieri, oamenii înțeleg finanțarea organizațiilor non-guvernamentale ca o investiție inutilă pentru societate și în economia țării. Totodată, pentru că finanțele externe sunt destinate întâlnirilor în jurul ceștilor de cafea Lavazza, o mare parte din numărul total al cetățenilor spun că Rusia este principalul donator al RM, chiar dacă rușii au reînceput din 2006 să pună piedici Moldovei, iar de câțiva ani nu a acordat nici măcar un ajutor în valoare de cel puțin 1 kopeikă.

Eu sper că americanii și europenii se uită la sondaje și discută despre rezultatele acestora. În această situație se impune introducerea unor noi reguli cu privire la finanțarea proiectelor, iar principalul punct ar trebui să fie despre promovarea investițiilor și donațiilor externe în Republica Moldova. Se cere și promovarea unui grafic despre cine și cât investește în Republica Moldova, din care să înțelegem exact cât a donat Rusia, dar și cât au dat țările europene împreună cu americanii și românii.

În acest context, probabil e timpul să spunem NU huntelor de #experți, #cafea și #proteste!

Distribuie acest articol