După FMI, acum și Banca Mondială scuipă în adresa Maiei Sandu

După ce Fondul Monetar Internațional a atârnat în WC scrisoarea primită de la Maia Sandu, acum și Banca Mondială scuipă în adresa ei, dar și peste fața lui Andrei Nastase.

Potrivit unui blog scris de către dl Alex Kremer (Country Manager for Moldova, Europe and Central Asia), Banca Mondială și-a recăpătat încrederea în Guvernul Guvernul Filip, iar în baza rezultatelor bune din ultima perioadă, care sunt vizibile și cu ochiul liber, Moldovei i-a fost acordat un ajutor în valoare de 45 milioane de dolari SUA.

Iată ce scrie dl Alex Kremer: ”După o pauză de doi ani, Banca Mondială a oferit Republicii Moldova suportul bugetar atât de necesar în noiembrie 2016. Această plată de 45 milioane de dolari SUA a reflectat încrederea noastră, că Guvernul și Banca Națională gestionau, într-un final, circumstanțele care au determinat, prin intermediul unei fraude scandaloase, pierderea a unei optimi din venitul anual al Republicii Moldova.”

La fel, în partea ce ține de reducerea sărăciei, reprezentantul Băncii Mondiale în Moldova mai scrie: ”Știu că este greu pentru mulți moldoveni să creadă, dar țara lor are o performanță excepțională în raport cu reducerea sărăciei. În 2007, una din patru persoane în Moldova nu dispunea de venituri suficiente pentru asigurarea necesităților minime. Însă, până în 2014, statisticile constatau o reducere a cifrei respective, până la mai puțin de o persoană din nouă.”

Despre revigorarea economiei datorită moratoriului asupra controalelor de stat, oficialul mai notează: ”Partea bună: în prezent, companiile dedică dublu timp pentru a se conforma cerințelor birocratice față de 2005, în mare parte, aparent, datorită moratoriului asupra controlului de stat și digitizării declarațiilor fiscale. De asemenea, creșterea de 24 la sută a exporturilor din acest an ar putea fi atribuită parțial îmbunătățirii procedurilor vamale.”

În final, colac peste pupăză, Alex Kremer notează: ”Acesta este un alt mesaj puternic: să ajutăm Moldova să dispună de competențe adecvate – și nu doar oricare competențe, dar cele solicitate și plătite de către sectorul privat. Da, este o provocare imensă și, să fim sinceri, suntem abia la începutul unui lung parcurs. Cred că am putea adopta următoarea mantră (vezi dex) pentru Moldova: O economie curată, servicii moderne și competențe pentru locuri de muncă!

Însă, reprezentantul Băncii Mondiale a accentuat și câteva părți rele. În opinia dumnealui, după cum se simte și în mediul de afaceri, cea mai proastă situație este în domeniul justiției, acolo unde Guvernul mai are de lucrat și trebuie să întreprindă măsuri concrete, pentru a recăpăta încrederea oamenilor și agenților economici în această instituție. La fel, a mai accentuat dl Kremer și despre pregătirea cadrelor în Republica Moldova, care, din păcate, nu corespund cerințelor pieței muncii.

Citind blogul dlui Alex Kremer, care este Country Manager for Moldova, Europe and Central Asia al Băncii Mondiale, am distins următoarele mesaje:

  1. Banca Mondială are încredere în Guvernul de la Chișinău;
  2. Guvernul întreprinde toate măsurile privind identificarea hoților care au furat miliardul;
  3. Rata sărăciei este în scădere;
  4. Moldova trebuie ajutată;
  5. Justiție și educația urmează să fi reformate.

Dacă luăm mesajele de mai sus, dar și declarațiile din presă, făcute de Maia Sandu și Andrei Nastase, putem observa că organismele internaționale, care se bazează pe expertize concrete și exacte, dar și pe fapte reale, au recăpătat încrederea în Guvernul Republicii Moldova (Guvernul Filip). Mai mult, contrar chemărilor Maiei Sandu privind stoparea finanțărilor externe, reprezentantul Băncii Mondiale a lansat mesajul și campania: ”Să ajutăm Moldova”.

În acest context, eu înțeleg acțiunile Maiei Sandu, dar și cele întreprinse de Andrei Nastase, ca fiind împotriva țării noastre. Astfel, urletele acestor politicieni la poarta organismelor internaționale, în special la poarta donatorilor și partenerilor strategici, vine în contradicție cu noua campanie lansată de către Alex Kremer: ”Să ajutăm Moldova”.

Stimați politicieni de unică folosință, stimați cetățeni, haideți să ne alăturăm și noi campaniei ”Să ajutăm Moldova”, iar în cadrul acesteia, fiecare contribuind cum poate, vă îndemn să participăm cu toții la implementarea adevăratelor reforme, nu a sloganelor populiste finanțate din banii căutați de Kroll.

Distribuie acest articol