De ce Maia Sandu și ANTIFA au amânat protestul cu tocmai două săptămâni?

Protestul de ieri al celor patru partide și ANTIFA, organizat de fapt în jurul Maiei Sandu, s-a soldat cu eșec, iar măsura grandioasă a fost amânată pentru data de 28 mai 2017, la fel în zi ploioasă și cu temperaturi joase (vezi datele meteo pe gismeteo.md). Deși amânarea ar fi motivată prin lipsa acută de protestatari, adevăratul motiv este cu totul altul.

Astfel, câteva zile înainte de protestul de ieri, pe Aeroportul Internațional Chișinănu au fost reținute două persoane, legitimate operativ de către organele de forță. Potirivit Deschide.md și Realitatea.md, cei doi oaspeți nepoftiți au fost indentificați ca fiind agenți sub acoperire ai Serviciului rus de informații externe, iar vizita lor în Republica Moldova a fost strâns legată de organizarea și petrecerea prostestului din 14 mai 2017, care în lipsa unei coordonări din partea serviciilor ruse a fost un eșec total.

După câte se cunoaște până în prezent, primul agent sub acoperire (Andrei Tatarciuc) s-a legitimat cu un pașaport din Letonia, mințind polițiștii de frontieră că a venit să cumpere miez de nucă. Al doilea agent rus (Dmitrii Ermolaev), care anterior a fost expulzat din țările baltice pentru spionaj, a încercat să iasă din încurcătură motivând că este jurnalist, însă până la urmă nu a reușit să-și motiveze vizita sa în Republica Moldova.

Deși în fața polițiștilor de frontieră au prezentat cu totul alte explicații, unul din agenții sub acoperire a postat pe Facebook un mesaj, precum că mergeau împreună în regiunea transnistreană, unde urmau să acumuleze informații despre o nouă carte. Astfel, Dmitrii Ermolaev a confirmat faptul că Andrei Tatarciuc era cu el, deși la Aeroport spunea de la început că nu-l cunoaște.

Dat fiind faptul că agenții ruși sub acoperire au fost reținuți și întorși ulterior de la intrarea în Republica Moldova (peste 10-12 ore), protestul de ieri a rămas fără coordonatorii principali, iar totul evenimentul a fost dat peste cap.

În aceste condiții, deși pe teritoriul Republicii Moldova există și alți agenți ruși sub acoperire ai Serviciului rus de informații externe, este nevoie ca într-un cât termen redus să fie infiltrați în Republica Moldova alți agenți sub acoperire, pregătiți în domeniul organizării și coordonării protestelor în masă. Iată din acest motiv protestul a  fost amânat cu tocmai două săptămâni, pentru a câștiga termen suficient.

Este de menționat și faptul că, în 2009 la fel serviciile ruse au fost implicate în răsturnarea puterii de stat, iar atunci în calitate de jurnalist și scriitor de cărți a intrat în țară Eduard Baghirov, condamnat ulterior pentru coordonarea protestelor din 2009. După câte vedeți, agenții ruși sub acoperire nu și-au schimbat tactica de penetrare a frontierei Republicii Moldova, rămânând la schema clasică și la hârtia pe care scrie ”PRESS”.

Cum a fost și în 2009, principala persoană de legătură a trimișilor speciali este Natalia Morari, exact cum a fost și în anul 2009. În prezent scena parcă se repetă, iar toată zvârcoleala a început după ce PLDM a fost exlus de la putere, acolo unde a fost instaurat prin protestele din 2009.

După cum este lesne de înțeles, acum toate forțele se canalizează în direcția Maiei Sandu, așa cum în perioada 2007-2009 toate privirile și susținerea erau destinate exclusiv lui Vlad Filat.

Așa cum Filat a fost promovat timp de 2 ani de zile prin intermediul micilor proteste, și acum se vrea promovarea Maiei Sandu prin flashmoburi și proteste cu 10-15 oameni, iar ținta finală este organizarea unui protest masiv și cu urmări identice cu cele din 2009. Schema e aceeași, până și figuranții din spate. Au schimbat doar actorul de pe scenă, pentru că fosta „salvare a națiunii” a fost condamnat la ani grei de pușcărie (Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare). Astfel, termenul de 2 ani de zile expiră în curând, iar ziua loviturii de stat este tot mai aproape.

Partea proastă constă în faptul, că în prezent este foarte greu agenților ruși sub acoperire să intre în Republica Moldova, deoarece frontiera nu mai este administrată de PLDM, iar agentura rusă nu se mai poate plimba ca în perioada lui Vlad Filat, precum și în perioada când Voronin nici nu bănuia că va fi răsturnat chiar de regimul de la Kremlin. Aici trebuie de menționat și despre faptul că Eduard Baghirov, principalul coordonator al protestelor din 2009, a reușit să evadeze din Republica Moldova penetrând frontierea administrată de PLDM, când ministru de Interne era generalul Alexei Roibu, iar șef la Poliția de Frontieră era ruda acestuia – Roman Revenco.

Apropo, nu uitați că Alexei Roibu a fost angajat de Vaceslav Platon în calitate de șef al securității de la MAIB. Deduceți voi de ce și cum

Astfel, coincidenţele cu evenimentele din 2009 sunt mult prea evidente, iar cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie atenți pe cine susțin. Or, după cum puteți deduce și singuri, în Moldova se repetă aceeași istorie cu Vlad Filat, iar acum se încearcă propulsarea Maiei Sandu pe toate fronturile. Din câte înțeleg, pentru ei alegerile din 2018 sunt mult prea departe, iar principala frigă este o posibilă coabitare a lui Vlad Plahotniuc cu Igor Dodon, care nu va fi pe placul Moscovei.

 

 

Distribuie acest articol