Agora a uitat cum Filat si-a trimis paza sa maltrateze un functionar al Parlamentului?

Azi Agora a publicat o “stire” despre masurile de securitate in privinta premierului si presedintelui Parlamentului. Potrivit portalului, creat din surse siropoase, este inacceptabil ca agentii de securitate sa fie dotati cu pistoale, sisteme antiglont si tot asa mai departe. Probabil in mintea jurnalistilor agora, un agent SPPS trebuie sa fie echipat cu știuleți, graunte si kkat.

In mod normal, dupa cum se poate vedea si in cazul altor oficiali din alte state, masurile de siguranta sunt decise de organul specilizat. La noi de SPPS. In toate cazurile, nivelul dotarii este dictat de starea de fapt, precum si de situatia din regiune.

Ce tine de situatia din RM, se stie ca un lider politic de la noi a fost amenintat si chiar a ajuns sa fie tinta unui atac armat la comanda, iar rusii si separatistii din transnistria sunt gata sa declare razboi Republicii Moldova. Aceste situatii tensionate sunt o amenintare reala, motiv pentru care, inevitabil, SPPS este obligat sa intreprinda masuri sporite de siguranta in privinta lui Candu si Filip.

Insa, se pare ca jurnalistii partizani au uitat cum era protejat al lor preaiubit Vlad Filat, premierul consiliat si de Tudor Darie, actualul sef al AGORA. Filat la fel era pazit de o armata de spps-iști, dupa cum puteti vedea si in video de aici.


Atunci era ok ca in jurul lui Filat sa fie vreo 25-30 de agenti de paza. Era ok inclusiv si pentru actualii jurnalisti de la agora, pentru ca Darie era consilier si nu era voie ca Șăfu sa fie criticat in privinta pazei exagerate.

Ca sa fie clar, paza lui Filat tot era dotata cu umbrele, pistoale si cu alta munitie de foc.

In 2012, daca nu ma gresesc, i-am zis lui Filat ca are in jurul lui prea multi caini de paza. A zis ca nu el decide numarul acestora si nici dotarea. Spunea ca responsabili sunt cei de la SPPS. Tot atunci i-am zis ca paza exagerata stirbeste din imaginea politicianului care se prezinta ca fiind unul din mijlocul poporului. In loc sa renunte la o parte din paza, Filat a cerut SPPS-lui sa-i mareasca efectivul militar din jurul sau. Desigur, toti erau inarmati pana in dinti. Insa nici atunci jurnalistii nu au vazut nimic anapoda.

Mai mult, Filat a beneficiat de paza SPPS si dupa ce a fost demis, iar pe urma si-a angajat o armata intreaga care sa-l apere la partid. Pana si la CNA a mers cu paza de corp. Oare de cine se temea?


O faza urata de pe timpul lui Filat a fost atunci cand Șăfu a ordonat unui spps-ist sa maltrateze un angajat al Parlamentului, responsabil de relatii cu presa. Stirea poate fi gasita aici.

Atunci a fost clar faptul ca Filat se considera intangibil, mai ales era inacceptabil ca un functionar sa-i deranjeze gandurile si discursul in fata camerelor de luat vederi.

In privinta acestui caz presa s-a amuzat si deloc nu a accentuat faptul ca premierul a cerut “baietilor” sa se ocupe fizic de functionarul Legislativului.


In acest context, eu vad in stirea de astazi doar o manipulare grava si niste accente puse sa arate cat de rai ar fi Candu si Filip. La fel, se vrea in continuare dezbinarea societatii. Eu inteleg motivele, iar tinta jurnalistilor “liberi” este invrajbirea cetatenilor si motivarea acestora, prin manipulari de genul dat, sa participa la urmatorele proteste coordonate/finantate de condamnatul Filat.

Apropo, despre ce nu a scris Agora este ca, desi nu ocupa vreo functie de Stat, de paza beneficiaza inclusiv Maia Sandu si Andrei Nastase, fiind paziti la Piata Centrala si la protestele organizate tot de ei. Potrivit partidelor, “de opozitie”, agentii fac voluntariat:


De cine se tem “liderii opozitiei”? De popor, ca Filat?

Ca sa fie tacamul intreg, haideti sa va ilustrez putin si paza celor de peste Prut:

Basescu, Presedintele romanilor de peste tot


Iohannis, Presedintele Romaniei

Distribuie acest articol
One Comment