StarNet pe cale să-și încheie activitatea în Republica Moldova. Offline

Ieri am participat la offline cu StarNet, care s-a transformat, chiar de la început, într-o ședință de bocet cât de rele sunt autoritățile de la noi. Da, uneori ai nevoie să te deschizi, să te audă cineva că ai probleme și că cineva te presează.

Machedon, conducătorul concernului (concertului – cum a spus cineva) a spus că CCA și alte instituții exercită presiuni asupra companiei sale pentru că a intrat prea mult peste piața cabliștilor, care este, în viziunea sa, o zonă mafiotă.

Peste câteva minute de plângeri, conducerea StarNet a anunțat că ar putea încheia activitatea în Republica Moldova. Va lua serverele și va pleca în altă țară, de unde vor presta servicii pentru cei din Moldova, prin intermediul internetului și infrastructurii construite până acum. Machedon a spus că dacă aici în Moldova nu se vrea achitări de impozite și se insistă pe o licență, atunci va pleca în altă țară și va achita acolo impozitele. Plecarea ar putea fi în decurs de 2-3 luni, după câte s-a înțeles ieri.

Au spus că în planurile lor este lansarea unui sistem de plată online, care va fi activ doar pe teritoriul Republicii Moldova. L-am întrebat pe conducătorul companiei dacă acest sistem de plată este făcut în special pentru achitarea serviciilor StarNet, în legătură cu plecarea lor. Răspunsul a confirmat bănuielile mele – StarNet pleacă, iar aici rămân serviciile care vor fi achitate online pe numele unei firme din străinătate.

Tudor Darie, de la UNIMEDIA, a spus că ei tot au plecat cu domenul și cu hostingul în altă țară, dar au rămas să activeze în Moldova și așa ar trebuie poate să procedeze și StarNet.

La capitolul clienți, Machedon a spus că interviul pe care l-a dat unui ziar este cu date greșite, iar în prezent deține 25% din numărul total de clienți la Internet și nu deține un sfert din toată piața tv+internet. Cu toate acestea, după ce a fost întrebat de ce datele raportate nu corespund cu cele spuse de ei, ceea ce ar arăta că de fapt se ascund cifre impunătoare de clienți și nu se achită taxele pentru aceștia, Machedon a spus că nu are de gând să facă o erată la articol prin care să explice care-i situația cu acele 25%. Astfel, el va lăsa minciuna să rămână neatinsă în acel ziar.

Chiar dacă au acuzat de mai multe ori că în Agenția de reglementare în domeniu sunt oameni de la MTC, fideli până în prezent, conducerea StarNet spune că cei care au migrat la compania lor de la întreprinderea de stat sunt devotați deja noului serviciu, iar în prezent nu se teme că ar putea fi trădat. Potrivit lui Machedon, majoritatea absolvenților din domeniul IT se angajau la MTC, găsind acolo primul loc de muncă, după care au migrat la mai multe companii.

Pe viitor, StarNet ar începe să presteze servicii prin internet, iar clienții lor ar putea privind la TV prin conectarea unui notebook la acesta. Probabil posturile vor fi schimbate cu șoricelul, iar posturile TV ar putea fi accesate prin TVBox, printr-un link.

La capitolul politic, ei spun că nu au ”crîșă” politică, chiar acă Machedon a crescut la Poșta Veche și cunoaște ce este aceasta. În schimb, spune că în Moldova nu te poți descurca dacă cineva nu te apără, iar majoritatea instituțiilor de stat, inclusiv cele care-l presează, sunt supuse poltiic și este gata să lupte cu ele.

Spre sfârșitul offline-lui, la care au participat și numeroși angajați ai StarNet, Machedon a dat citirii unei interveniții în presă a președintului CCA despre conflictul cu compania IT. După ce a dat citirii a spus că chiar nu mai este rost să mai rămână în Moldova și că ar fi timpul să-și încheie activitatea pe acest teritoriu.

Cu privire piraterie, compania spune că divizarea în 12 companii este o strategie de o mai bună organizare, iar în prezent ar avea toate actele în regulă cu privire la contentul pe care-l transmit.

Apoi ce să înțeleagă clienții Dle Machedon, că trebuie să-și tragă internet, să-și cumpere un notebook și să aștepte serviciile StarNet prestate din Lugansk, sau să treacă deja la alt prestator de servicii, la SunTV sau la Moldtelecom? Când se face anunțul de încheiere a activătății?

PS: StarNet zice că va da în judecată pe ci care le-au stricat imaginea și că vor cere despăgubiri de la stat, de milioane.

Distribuie acest articol
One Comment