Offline cu Senatorul român, Viorel Badea

Săptămâna trecută discutam cu Domnul Senator despre alegerea sa politică și despre Biroul parlamentar de la Chișinău, amplasat în centrul orașului, chiar lângă monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare.

I-am recomandat să facem o întâlnire cu un grup mai restrâns de bloggeri. A acceptat, iar pe data de 17 mai 2012 a fost organizat la Chișinău primul offline în biroul său. Zic primul pentru vor mai fi în viitor.

Când ne-am adunat, să ne prezentăm toți organizat, Cristina Evtodii spunea că nu prea cunoaște cine este Viorel Badea. A citit un articol ”scris” de Pascaru pe VoxPublika și a crezut ce a scris cela despre senator. Pe ușa biroului a ieșit cu altă părere. Sper că a înțeles că un om îl cunoști mai bine când discuți cu el și-l vezi în față. Vreau să spun că-L cunosc de ceva timp pe Domnul senator și așa a fost mereu. O poate confirma și Oxana Greadcenco și restu care-l cunosc.

La acest offline am fost puțini. Sunt adeptul întâlnirilor în grupuri restrânse, pentru că e mult mai interesant și se răspunde la întrebări concrete nu la întrebări de tipul ”cine vă leagă dimineața cravata?”. Când grupul este mai mic fiecare blogger reușește să adreseze 2-3 întrebări, iar în cele două ore de offline primește răspuns clar, răspicat și pe înțeles.

Domnul Viorel Badea a răspuns întrebărilor la fel de sincer cum îl cunosc. A vorbit despre prietenie, despre ce a făcut timp câd a fost senator, despre planuri de viitor, amendamente la Legi și Proiecte de Lege care vizează direct Românii de pretutindeni.

Nu a uitat să se refere la și la procedura de redobândire a cetățeniei. În viitorul apropia intenționează să propună ca Cazierul să nu mai fie necesar și parte componentă a dosarului de redobândire a cetățeniei. La fel, a fost de acord cu Oxana că ar fi foarte bine să se acorde cetățenie pe bază de etnie nu de teritoriu. În prezent problemă este cu românii din Transnistria, care vorbesc, gândesc și simt românește dar nu pot redobândi identitatea lor. Despre aceasta cred că va scrie Oxana mai multe.

A amintit și despre Proiectul de Lege prin care pe 31 august a fiecărui an să fie aceeași sărbătoare pe ambele Maluri de Prut – ”Ziua Limbii Române”. Procedurile sunt pe ultima sută de metri, Comisiile au dat avizele pozitiv și urmează să fie supusă votului.

Referitor la viitorul politic: Va candida la următoarele alegeri din partea PNL, partid în care a început să se afirme ca politician cu ceva ani în urmă. În prezent are un colegiu cu peste 7 mln de români, care-l împarte cu încă un coleg din Senat. Recunoaște că va fi o luptă crâncenă la parlamentare, iar câștigător va ieși cel puternic și cunoscut că a făcut fapte bune.

Referitor al relația cu Republica Moldova: În viziunea senatorului, Republica Moldova trebuie să fie în mintea oricărui guvernant din România, iar teritoriul de aici nu trebuie să fie uitat de nimeni, indiferent din ce partid este. ”Nu mă voi supăra dacă românii din Moldova vor vota cu un alt partid decât PNL”, acesta a fost o parte din răspunsul la întrebarea mea dacă îți va schimba părerea despre românii basarabeni dacă ei nu vor alege PNL la parlamentare. Mi-a plăcut răspunsul, pentru că mereu l-am apreciat și continuu să-l apreciez ca Om nuca politician. Despre aceasta am scris și săptămâna trecută pe Facebook.

Referitor la foștii colegi de partid: Din cele spuse de Senator am desprins că prietenia este cea mai importantă fază a vieții unui om și nu ar trebui să uităm sau să evităm pe cei cu care am creat și realizat proiecte care au fost în folosul tuturor, în special românilor din partea stângă a Prutului.

După partea oficială a urmat partea veselă, cu multe glume, râsete și schimb de cunoștințe. După un offline de două ore era nevoie de o destindere veselă. Atmosfera veselă a fost creată de un cetățean român care locuiește în Italia de 12 ani. Acesta fiind deprins cu altfel de români a învățat o lecție bună de la noi. Sper că va schimba cu mult părerea despre românii basarabeni și despre atracția acestora pentru anumite lucruri.

Un alt român stabilit de mai mulți ani în Italia a discutat cu noi câteva minute. A fost prezentat într-un mod destul de hazliu pentru noi, dar până la urmă nu i-am reținut numele adevărat 😀

Despre problemele întâlnite la redobândirea cetățeniei RO a relatat Cristina Burlacu la ea pe blog. Ceva mai vesel și punctat cred că va scrie Alexandru Bordian.

La final vin cu mesajul către Domnul Senator: ”Nu mai fuma prietenul nostru drag!” 🙂

Distribuie acest articol
2 Comments