Despre Aeroport, AirMoldova ✈️ si alte servicii din capatul bd. Dacia

La sfarsitul saptamanii trecute am avut ocazia, repetat, sa particip la un curs special despre ce inseamna Aeroportul Chisinau, AirMoldova, Aeroport Handling, Aeroport Catering, Autoritate Aeronautica.

Cursurile au avut loc la academia de aviatie Fly Level Moldova, cu sediul pe teritoriul Aeroportului International Chisinau.

Lucrarile au fost deschide cu un cuvant de salut din partea conducerii Autoritatii Aeronautice, dl Maleca, dupa care ne-a fost prezentat fiecare serviciu in parte.

Sa luam pe rand.

Aeroportul Chisinau. Institutia are in sarcina sa deservirea pasagerilor si gazduirea navelor care aterizeaza/decoleaza pe aeroport. Mai asigura pasagerilor comoditatile necesare: parcare, sala de asteptare, mijloace de informare despre zboruri, altele.

Recent Aeroportul a fost cedat companiei Avia Invest, care deja s-a apucat sa largeasca spatiul alocat pasagerilor si bagajelor. La fel, se lucreaza pentru renovarea pistelor de aterizare. Unele piste chiar vor fi mai lungi dupa lucrarile de reparatie.

Tot Avia Invest a facut si o parcare multietajata in fata aeroportului. Acum este in testare si poate fi utilizata fara taxa.

AirMoldova. Institutia este insarcinata cu transportarea pasagerilor. Detine o flota mica de avioane, insa incearca sa tina fata cerintelor si fluxului de persoane. Procurarea unor avioane noi ar putea fi un efort prea mare pentru companie.

 

AirMoldova este pur si simplu o companie avia, care nu are nimic cu deservirea pasagerilor la sol pe AIChisinau. Multi incurca atributiile companiei avia cu cele ale Aeroportului International Chisinau si din acest motiv mai apar dispute despre lucruri de care altcineva este responsabil.

Mai atentionez aici ca nu AirMoldova raspunde pentru greselile celorlalte companii avia care sunt pe aeroportul din Chisinau. Nu trebuie sa apelati la ei daca aveti intrebari catre Tarom, S7 sau alte companii. Reiterez ca AirMoldova este companie avia, nu dispecer.

Aeroport Handling. Uite ca am ajuns si la compania care se ocupa de bagaje, deservirea avioanelor, incarcatul/descarcatul aeronavelor. AH nu este unica companie de acest gen de pe AIC si nu deserveste chiar toate companiile.

Prima intalnire cu angajatii AH este la inregistrarea pasagerilor. Domnitele chipeșe de la ghiseu sunt angajatele lor. Ele trec cursuri de perfectionare la Fly Level sau la alte scoli internationale, dupa care revin in Moldova si deservesc pasagerii nostri.Dupa acest prim contact DVS plecati in sala de asteptare sau direct in avion, insa sa stiti ca, pana decolati, angajatii AH au grija ca bagajele DVS sa fie urcate la bord in siguranta. Au grija de avion si mai au multe lucrari despre care nici nu cunoastem cand alegem sa zburam.

Aeroport Catering. Este inca o institutie de stat care se ocupa deja de hrana pasagerilor si a echipajului. AC deserveste in prezent cateva companii, insa aceasta nu eitot. AC a obtinut si autorizatiile necesare sa deserveasca in afara aeroportului. Trebuie bani pentru intretinerea personalului.

Puteti sa angajati bucatarii AC sa pregateasca mancarea pentru numta DVS, pentru cumatrie sau alte ceremonii. Calitatea este garantata de bucatarii companiei, campioni cu zeci de medalii luate la concursurile nationale si internationale.

Autoritatea Aeronautica Civila a RM. Aceasta institutie este insarcinata cu supravegherea a tot ce se petrece in domeniul aviatic din Republica Moldova. Ei sunt cu ochii pe toate companiile avia, pe aeroport si pe celelalte servicii preatate in domeniul respectiv. Conducerea eate asigurata acum de Dl Maleca. Ne-am vazut cu El la deschiderea lucrarilor, precum si seara, dupa curs. 

Maleca ne-a spus ca una din probeleme actuale, ce tine de pasageri, este ca acestia nu sunt informati cum sa procedeze in diferite situatii si nu cunosc ce au de facut, motiv pentru care AAC urmeaza sa lanseze o ampla campanie de informare, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Distribuie acest articol