Concesionarea Aeroportului Chișinău a fost o soluție bună și necesară

De la început trebuie să împărțim în două tema despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: 1. concesionarea; 2. modul de concesionare.

În acest articol voi da la o parte modul prin care a fost concesionat Aeroportul. Acest act a fost semnat de către Guvernul Republicii Moldova, votat în Parlament, iar mai departe este în sarcina instanțelor de judecată să decidă legalitatea. Eu o să mă refer doar la succesele de după concesionarea aerogării din capătul Chișinăului.

Astfel, după ce anul trecut am fost invitați pe Aeroport să vedem ceea ce nu observa Valeriu Streleț, fostul premier al PLDM, demis și el pentru presupuse fapte de corupție și trafic de influență, în acest an am fost din nou invitați să facem un tur al lucrărilor începute în 2015.

Primul tur a fost pe pista nouă. Eu puțin am întârziat, dar am reușit să văd lucrările de la pista de rulare și peron. După cum s-a promis anul trecut, pista de rulare și peronul sunt deja aproape de etapa finală, iar peste câteva luni deja vor putea fi primite și avioane de mare tonaj, totodată va fi dublată capacitatea Aeroportului.

Mai sus puteți vedea fabrica de beton adusă de peste hotarele țării, gestionată aici de compania STRABAG. Cimentul folosit la fabricarea betonului este moldovenesc.

Pentru a reuși în termen, iar fiecare minut este scump, pe teritoriul Aeroportului de lucrează 24/24h. Majoritatea lucrărilor trebuie scoase în capăt până în prima decadă a lunii octombrie.

După „inspectarea” lucrărilor de pe pistă și peron am mers să vedem și schimbările din sala de transformatoare.

Așa arată stația de transformatoare, veche din 1965-1970. Peste câteva săptămâni aici ar putea fi deschis un muzeu, deoarece va fi dată în exploatare o secție absolut nouă și modernă. Vedeți foto mai jos cu noile utilaje de distribuție a energiei electrice pe teritoriul Aeroportului.

Modernizarea Aeroportului Internațional Chișinău demonstrează destul de clar faptul că, deși contestată, concesionarea a fost cea mai bună soluție. Statul nu avea să dezvolte aerogara, iar în câțiva ani am fi fost înghițiți de aeropoartele din apropiere, de la Iași și Odesa.

După modernizarea făcută de Avia Invest putem spune că avem un aeroport european, modern, comod pentru pasageri și atrăgător pentru companiile aeriene. AI Chișinău ar putea deveni peste câțiva ani un punct serios de legătură, mai ales că poziționarea lui este chiar în mijlocul continentului european.

Mulțumesc dlui director al Avia Invest pentru toate lucrările, precum și pentru excursie! Mult succes în continuare!

Distribuie acest articol
One Comment