Colectăm, pentru că ne pasă! O campanie inițiată de Efes Vitanta

Chiar dimineață mă revoltam pe Facebook că lumea la noi e cam needucată și aruncă gunoiul alături de urnă chiar dacă aceasta e la doi metri distanță. Cum a  scris un alt utilizator Facebook, ei aruncă la nimereală deoarece doar în acest caz pot spune ”YES, am nimerit!”. La noi, lumea cu greu va fi educată să arunce gunoiul la urnă sau să-l ducă în locuri special amenajate și autorizate.

Astăzi, după o jumătate de zi de lucru, am primit invitație la un offline, organizat de Efes Vitanta, pe tema colectării deșeurilor plastice. Am acceptat fără să stau mult pe gânduri, e tema asupra căreia mă revoltam de dimineață. La fix am fost acolo, împreună cu alți bloggeri interesați de o țară curată.

La intrare a fost instalat un coș demonstrativ, unde fiecare aruncau câte un PET din plastic, acesta era biletul de intrare. Asemenea coșuri puteți vedea deja în întreg orașul Chișinău. Inițiativa Efes Vitanta o apreciz și am zis din start că voi participa la promovarea acesteia.

La acest offline, au participat reprezentanți de la ”ABS” SRL Companie de reciclare a deșeurilor, reprezentată de Vlada Balica,Specialist în ecologie, d-na Tamara Guvir și d-na Viorica Tudor, reprezentanta Efes Vitanta, Prime, PublikaTV și OBSERVATOR, ca reprezentanți ai presei, cu părere de rău unicii, chiar dacă au fost lansate invitații pentru alte TV și portaluri online, se vede că temele politice sunt mai importante.

Despre proiect:

La noi nu-i un sistem de colectare și selectare a deșeurilor, e o problemă mare în republica noastră iar proiectul social lansat de producătorul de bere, este un prim pas în ceea ce ar însemna că producătorul își dă seama că contribuie la poluare, a spus doamna Tamara, specialist în ecologie.

Vitanta își propune să instaleze astfel de coșuri, din bugetul propriu, în întreg orașul iar cu timpul să extindă proiectul în întreaga țară, mai ales că este cel mare mare producător de astfel de deșeuri, 1500 tone de plastic anual. Proiectul a fost inițiat, în urma identificării unor direcții prioritare pentru implicarea socială corporativă, de protecție a mediului înconjurător care ar ajuta la contracararea efectelor nocive ale stocării deșeurilor din PET în mediu. Îngrijorarea companiei pentru stocarea în natură a ambalajelor, este o sarcină ce derivă din activitatea pe care o are.

Tot ce ține de noi este să încurajăm lumea ca să arunce deșeurile plastice în urnele special amenajate pentru ca peste 2 zile să nu cumpere din ele lapte sau alte produse lichide de la Piața Centrală sau din orice altă piață din Chișinău sau Moldova.

Mesajul final: oamenii buni, aruncați gunoiul la coș, indiferent că este din plastic sau de altă natură!

 

 

Distribuie acest articol