Bugetul pe anul 2013 discutat cu experți și bloggeri

Ieri, 4 octombrie 2012, Bloguvern a ”convocat” în ședință publică (offline și online) mai multe persoane și bloggeri, pentru a discutat elemente din Bugetul pe anul 2013, la care a participat și Deputatul Veaceslav Ioniță, care și-a sărbătorit ieri ziua de naștere.

La masa dezbaterilor au fost 15 persoane, active și cu întrebări la temă. Pașa Valeriu, Directorul Complexului Orheiul Vechi, a adus mai multe exemple despre dificultățile întâlnite în procesul de executare a bugetului și de modificare a unor necesități bugetare, pentru care sunt necesare proceduri anevoioase și cu impact zero, după cum a menționat și președintele comisiei de profil, Veaceslav Ioniță.

Pe masă a fost pus proiectul Bugetului pe 2013, iar bloggerii au fost printre primii care au putut vedea ”muntele” de avize și rapoarte, cu referire la bugetul pe anul viitor, înainte ca acesta să plece pe masa deputaților.

Atât bloggerii cât și experții (Expert Grup) au atras atenția asupra mai multor capitole, ce țin de încasări și eliberări, printre care și mărirea sumei ce urmează a fi restituită din contul TVA. Explicația deputatului Veaceslav Ioniță a fost bazată pe evitarea situațiilor când nu se planifică suma suficientă pentru restituirea TVA, de unde pot apărea probleme la realiarea bugetului, deoarece pentru a satisface cererile de restituire trebuie de căutat surse, nu din altă parte decât din sursele alocate pentru alte lucrări și plăți sociale.

Tot cu referire la TVA, președintele comisiei de profil, Veaceslav Ioniță, a declarat că sunt foarte multe firme fantomă care solicită restituirea TVA, de cele mai multe ori venind cu hotărârea instanței de judecată, aceasta fiind ”O hoție în ziua amiaza mare”, a spus deputatul din fracțiunea PLDM.

Privitor la declarațiile și impozitul pe venit, Veaceslav Ioniță a declarat că scopul impozitării și verificării integrității unor persoane, inclusiv cei care’și permit vacanțe de lux și facturi la energie de 20 000 lei în timp ce declară salariu de 2000 lei, nu a fost pentru atingerea persoanelor care câștigă puțin și cheltuie la fel de puțin. ”Plătește impozitul și dormi liniștit”, a mai spus deputatul în timpul întâlnirii cu bloggerii, de care s-a arătat foarte mulțumit.

Astfel, anul acesta vor fi nevoiți să depună declarații de venit peste 25 mii persoane, iar declarațiile acestora nu vor fi doar colectate și arhivate, dar vor fi verificate și sancționate. Toate acestea vor fi posibile nu în două trei zile, sau două trei luni, dar în timpul apropiat, pe măsură ce în Parlament sunt deja înregistrate proiecte de Lege prin care se vor impune sancțiuni pentru cei care nu vor respecta ”buchia legii”.

Pentru a citi articole specializate, cu privire la întâlnirea de ieri ;i Bugetul pe anul 2013, urmăriți Bloguvern și autorii acestui portal, precum și pagina de Facebook a acestora.

Evenimentul a fost LIVE pe Privesc.eu. A lipsit de la eveniment Igor Dodon. Eu am stat în ”loja” presei, doar asistent la dezbateri între specialiști.

Distribuie acest articol