UNIMEDIA la un nou scandal după trecerea pe .INFO?

De ieri, 27 august 2012, adresa www.unimedia.md nu mai este link de referință, iar de azi Administrația UNIMEDIA anunță că noua adresă este UNIMEDIA.INFO, iar utilizatorii ar trebui să învețe noua adresă, respectivă să nu mai spună ”Am citit pe UNIMEDIA.MD”. De fapt, cum a scris și Dumitru Ciorici pe blogul său, ”UNIMEDIA” a fost promovată ca marcă nu ca adresă. Politica Administrației aprobată câțiva ani în urmă de a promova UNIMEDIA ca marcă a fost cea mai bună, iar trecerea de la .MD la .INFO va fi foarte ușoară. Acum nu găsesc articolul lui Dumitru, dar îl puteți căuta pe blogul său. Aici ei nu riscă nimic, mai exact până când domenul unimedia.md nu va fi dezactivat de MoldData sau de alte persoane interesate.

Schimbarea din MD în INFO nu este ceva nou. Din cauza unor probleme cu puterea din 2008, izvorâte probabil din știrile echidistante și nesupunerea politică, din septembrie utilizatorii puteau accesa unimedia.info dacă întâmpinau probleme la accesarea unimedia.md, care mai era blocat uneori de companiile care asigurau accesul la rețeaua de internet.

Acum trecerea de la .md la .info nu este din cauza puterii și limitării unor libertăți fundamentale cu referire la libera exprimare sau din nou ceva izvorât din nesupunere politică. Trecerea este din cauza litigiului dintre asociații Interact Media SRL, companie care deține UNIMEDIA.MD și alte portaluri, iar aceasta ar putea provoca un nou scandal.

Conflictul a apărut ceva vreme în urmă, iar acum a ajuns în instanță. Administrația Interact Media, posibil împreună cu alți asociați, a decis să oprească activitatea UNIMEDIA.MD și să treacă totul pe UNIMEDIA.INFO. Decizia acestora a fost publicată pe noul portal pe data de 28 august 2012, ora 10:49, chiar dacă schimbarea a fost făcută pe 27.08.12. Potrivit administrației, schimbarea a fost făcută din motive de securitate, însă nu au menționat care este gradul, tipul și sursa atacului. Schimbarea a fost fără a anunța toți asociații și fără a petrece o ședință extraordinară a fondatorilor (asociaților). Cel puțin un asociat a aflat ieri, seara târziu, despre schimbarea efectuată de actuala administrație a companiei care deține portalul de știri UNIMEDIA.

Administrația nu a informat pe numele cui este înregistrat numele de domen UNIMEDIA.INFO. Unii presupun că pe numele unei persoane fizice, iar pe numele companie nu ar exista nici contract și nici factură. Aceasta ar agrava și mai mult situația din instanță, deoarece trecerea informației de pe UNIMEDIA.MD pe UNIMEDIA.INFO ar însemna deposedarea Companiei de baza de date și de tot ce a fost făcut din banii acesteia, inclusiv design.

Nu cunosc dacă asociatul, care se declară prejudiciat, va ataca în instanță această schimbare (efectuată fără consultare), dar cert este că prejudiciul s-a ridicat. Din acest motiv scandalul ar putea lua amploare.

Potrivit fostului portal UNIMEDIA.MD, actualul Director al companiei este cercetat penal, iar în instanța de judecată a fost solicitată excluderea acestuia dintre asociați, precum și din funcția de Administrator, deținută de câțiva ani.

La fel, conform aceluiași portal, care de ieri nu mai este activ, autorii unui articol prin care au denigrat PublikaTV fost obligați să achite 27000 €, termenul de achitare a fost unul foarte scurt, iar cauza urmează a fi trimisă în instanță în cazul dacă nu a fost executată. Potrivit unor informații, unii asociați ai companiei care deține UNIMEDIA, au refuzat să achite această sumă de 27 mii €, considerând că imaginea PublikaTV nu a fost afectată de articolul lor, publicat anterior.

Deja urmează să vedem dacă schimbările efectuate vor provoca un nou scandal, sau dacă va fi comasat la cel existente deja. Ceva nu mă lasă să cred că aceasta va trece pe neobservate, iar juriștii persoanei prejudiciate vor reacționa curând.

Distribuie acest articol
One Comment