Un student la jurnalism face praf ProTV Chișinău și laudă TV7

Citiți mai jos lucrarea lui Dumitru, student la jurnalism, în care face analiza subiectivă dintre ProTV și TV7. Am primit informația prin Facebook.

Pro- tv Chișinău.

Pentru mine acest canal se asociază cu acești termeni: Presa de bulevard, fabrica stirilor de senzații zguduitoare, intrigi și stiri speculative. În buletinele de știri observăm tot mai multe noutăți violente, zguduitoare- practic toate cazurile tragice din țară. Omoruri, viol, accidente teribile, asasinări, furturi, incendii și alte calamități naturale întîmplate înafara țării.

 Ai impresia că acest canal are scopul de a băga frica în cetățeni, să devină tot mai complexați și precauți la tot ceea ce se întâmplă în jur. Nu odata am întîlnit la acest canal și mai ales pe portalurile sale-știri de gen speculativ, în care se folesesc de așa numite “surse anonime” sau autoritate anonimă.

Este un mecanism ce ar putea crea cititorilor, telespectatorilor- confuzie. De exemplu:

“Oamenii de știință pe baza unor studii de lunga durată au stabilit că…..>>,”Medicii recomandă…..>>”Sursa din anturajul președintelui care a dorit să rămînă în anonim,a declarat că….>>” Potrivit poliției, la miting au participat x nr de membri și simpatizanți…

Ce oameni de știință? Care medici? Care este sursa? Care polițist? Astfel de informații sunt în cele mai multe cazuri o minciună. Link-uri la autoritatea inexistentă, dă soliditate şi greutate în ochii  locuitoriilor  oraşului sau cititorilor, telespectatorilor.
Sursa nu este identificată şi nici o răspundere pentru un fals, jurnaliştii nu poartă.

Știrile Pro TV Chișnău deseori nu prezintă la modul serios evenimentele politice. Doar bîrfe, fraze hazlii expuse de anumiți politicieni, scandaluri, declarații scoase din context pentru a reda niște informații denaturate și eronate. În ceea ce privește defaimarea sau nu a unor personaje politice – este foarte simplu de observat atunci cînd au loc proteste în țară. Cred că anume aceasta este un adevărat examen pentru echidistanța, imparțialitatea  și corectitudinea oricărei instituții mediatice. Atunci cînd prezintă în bulletinul de știri un reportaj de 2 minute făcînd impresia că în Chișinău la protestul X au venit niște prăpădiți, necărturari și cetățeni de altă etnie sau gradul de importanță acordat acestor evenimente- spune mult despre așa numita imparțialitate sau parțialitate și echidistanța acestui canal.

Goana după raiting, popularitate , face protv-ul să alerge după știri senzaționale, de bulevard și scandaluri de showbiz, sau chiar să le creeze artificial din orice eveniment. Cînd auzim de Protv- ne aducem aminte de filmul “Bruce Almighty” cu Jim Carrey- unde activează ca reporter și a devenit “Mr-Exclusive” folosind superputeri oferite de Dumnezeu, pentru a crea evenimente exclusive.

O greseală enormă pe saitul  PRO-TV.md și inprofunzime.md este publicitatea care practic se bagă pe gît fiecăruia care accesează saitul și dorește să privescă un video. În loc să privim video, 10 secunde suntem obligați să privim publicitatea cuiva. Cred că este o mare greșeală pentru acest post de televiziune și portalurile sale.

Partea bună este că datorită acestui canal mai putem vedea ce evenimente hazlii, extravagante, neobișnuite și eșite din comun se mai întîmplă înafara țării noastre. Deci, aceiași politică editorială. Protv-ul mi s-a părut un canal destul de înteresant și serios pînă în 2009 (cînd favoriza mai mult opoziția de atunci, difuza diferite evenimente înteresante ce nu arătau la celelalte posturi de televiziune).

Nu este secret că pînă în 2009 a fost un canal de opoziție față de guvernarea anterioară, și activau cu o adevărată măestrie și finețe (nu direct ca NIT-ul) și  a avut success. Astăzi avem un alt ProTv. Dacă doresc să aud scandaluri, sau știri de senzație, știu cu certitudine ce canal să privesc.

 TV-7

Postul privat de televiziune TV-7  sau Cotidianul este considerat de toate cercurile și monotorizările ca fiind unul din cei mai echidistanți și imparțiali în comparație cu alte posture private. Am fost mereu de acord cu aceste cercetări, deoarece postul TV-7 a dat tot timpul dovadă de profesionalism, echidistanță, imparțialitate-oferă în egală măsura timp pentru toate punctele de vedere participaților de la un anumit eveniment.

 TV7- a demonstrat, și demonstrează în continuare că este un post de televiziune serios, nu atrage atenția la bîrfe, speculații sau alte murdării de cultivare a senzațiilor exclusive.

Cînd privesc buletinul de știri și mai ales genericul de 7 știri, mi se creează impresia că trăim într-o altă țară, țară serioasă cu evenimente serioase. HTB-ul rusesc cu știrile Сегодня este cam la fel, de unde și presupun că s-au inspirat. Nu cred că este un post de televiziune care ca scop urmărește să defaimeze pe cineva sau să favorizeze pe altcineva, iar dacă o face-probabil că o face destul de profesionist astfel încît să nu fie observat, sau nu acordă atenția unui eveniment. Aici ştirile şi emisiunile sunt  difuzate  atît în limba de stat cît şi cea rusă în egală măsură. De exemplu în programul lor de difuzare se întîlnesc patru tipuri de emisiuni ce abordează tematice politice, dintre care două sunt difuzate în limba de stat şi două în limba rusă.

Acest post de televiziune pune accentul mai mult partea importantă a evenimentului, iar realizarea acestora sunt făcute într-un timp scurt, clar și cuprinzător. Chiar daca acest post nu posedă popularitate mare și audiență ca protv-ul, el mizează pe telespectatorii care întradevăr doresc să afle noutăți, știri bine realizate, în mod profesionist, dar nu noutăți redate caracteristic unei prese de bulevar sau paparazzi. Deasemnea TV-7 mizează pe publicul minoritar și anume vorbitorilor de limbă rusă.

Concluzia generală pentru acest post este că: TV-7 mai puțin manipulează și mai mult informează.

Distribuie acest articol