Portalul protv.md cel mai urmărit din țară, potrivit Google Analytics sau Gemius?

protvProTV Chișinău ar fi înșelat telespectatorii câteva săptămâni bune, de la închiderea www.metrica.md până săptămâna trecută.

Astfel, postul TV ProTV Chișinău, care aparține ÎCS Prodigital SRL, face publicitate portalului www.protv.md, care aparține firmei Mediapro SRL (Deja dacă e publicitate ascunsă, sau nu, urmează să constate Consiliul Coordonator al Audiovizualului), însă, problema nu este în ceea ce să face publicitate ascunsă, dar este faptul că în fiecare zi de luni se anunța că potrivit Google Analytics pagina web www.protv.md este cea mai urmărită din țară, la capitolul mass-media.

Considerând că multe persoane sunt înșelate de ProTV, am depus o plângere la CCA (fum negru am făcut destul pe Facebook), în care am atras atenția că ProTV Chișinău nu deține în contul Google Analytics toate datele despre www.unimedia.md, www.publika.md, www.noi.md, www.jurnal.md, www.jurnaltv.md, www.glasul.md, www.vesti.md, în baza cărora să facă clasamentul, din care www.protv.md să fie primul. Or, în contul deținut de ProTV este un singur site, acela fiind www.protv.md, fapt pentru care nici nu poți anunța că se află în frunte, atât timp cât nu există date comparabile.

Ieri, ProTV a schimbat placa, anunțând deja că sunt cei mai urmăriți potrivit Gemius (BATI). Probabil aceasta după ce au fost careva scurgeri de informații de la CCA, cu referire la plângerea mea.

Nu am reușit să studiez amănunțit datele furnizate de Gemius, dar voi dedica timp și pentru aceasta, pentru a vedea dacă ProTV minte în continuare, cu referire la www.protv.md.

În linii mari, prin anunțul din fiecare zi de luni postul ProTV Chișinău desfășura de fapt o concurență neloială. În mod normal, pe ecran trebuia de arătat cu ce portaluri de știri se face comparație și ce trafic au avut acestea, pentru ca telespectatorul să se convingă singur că este așa, iar deținătorii celorlalte pagini de știri să fie de acord, sau să conteste cifrele prezentate de Pro.

Nu neg și nu contest că www.protv.md ar fi cel ma urmărit portal de știri, dar telespectatorii trebuie să fie informați corect, chiar dacă diferența dintre www.protv.md și următorul portal clasat ar fi de 100 000 vizualizări.

În Moldova deja este o obișnuință să spui că produsul tău este No. 1. Avem multe exemple, iar din această cauză nu cunoaștem niciodată cine este cu adevărat pe locul I și cine sunt cei mai buni.

Aștept decizia CCA în legătură cu ProTV și sper să oblige postul TV să arate pe ecran cifrele comparabile, pentru ca telespectatorii să nu mai fie ticsiți cu informații neprobate.

Mergând pe această cale, promovată de ProTV, pot să afirm și eu că potrivit Google Analytics blogul meu este cel mai urmărit. Numai că nu voi spune aceasta, deoarece nu am date comparabile, suficiente.

Distribuie acest articol