Despre sancționarea presei în Moldova

Postul Antena 3 din România a fost sancționat cu avertizare publică pentru difuzarea unei știri incorecte. În contextul acestei sancțiuni, vreau să atrag atenția celor din Moldova că CCA-ul nostru s-a blocat la preambulul Codului audiovizualului și nu a citit măcar articolul 1 din această normă legală, care prevede:

Articolul 1. Scopul şi domeniul de aplicare

(1) Prezentul cod are drept scop asigurarea apărării drepturilor consumatorului de programe de a recepţiona informaţii corecte şi obiective, care ar contribui la libera formare a opiniei, asigurarea drepturilor radiodifuzorilor la libertate editorială şi libertate de exprimare, instituirea principiilor democratice de funcţionare a audiovizualului din Republica Moldova şi stabileşte, în spiritul drepturilor şi libertăţilor constituţionale, bazele juridice de reglementare a proceselor de:
a) concepere, transmisie şi/sau retransmisie prin intermediul mijloacelor de televiziune şi radiodifuziune a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova;
b) exercitare a controlului societăţii asupra activităţii instituţiilor în domeniul audiovizualului din Republica Moldova.
(2) Prezentul cod nu reglementează comunicarea audiovizuală prin intermediul sistemelor de televiziune şi radiodifuziune de tip închis care nu sînt destinate recepţionării în masă şi nici activitatea radioamatorilor.

Noi avem genuri de televiziuni care în toată ziua bagă informații de după ureche, care nu au treabă cu realitatea și chiar uneori sunt transmise eronat intenționat. Mai mult, o sursă media chiar transmite murdărie televizată prin intermediul așa numitelor emisiuni ”pamflet”, care chipurile doar se asemănă cu realitatea și totul este o întâmplare în toate cazurile despre care se spune în emisiuni.

CCA-ul nostru, compus acum de nespecialiști, dormitează de ceva ani, iar orice fîs al lor, puțin mai puternic decât era până acum, este catalogat drept o ingerință politică în redacțiile televiziunilor.

De ce am ajuns la așa ceva?

Dacă este să comparăm CNA-ul din RO cu CCA-ul din MD, atunci am vedea o diferență dintre cer și pământ în întreaga activitate a instituțiilor. Ai noștri, chiar dacă au umblat și au cheltuit bani pe la diferite congrese și perfecționări peste hotare, oricum au rămas o armă politică, cu trăgaci apăsat doar atunci când trebuie, iar pe timp de pace se papă salarii cu multe calorii și se doarme pe scaune moi. În România CNA-ul sancționează orice virgulă pusă greșit în știrile TV, iar la noi s-a politizat atât de mult această instituție că intervine doar când este ordinul „fas!”.

Politizarea excesivă a CCA-lui a dus la ceea că orice semnătură pe o foaie în privința unui post tv este calculată ordin politic, iar sursele media atacă și fac presiuni sociale în astfel de cazuri, spunând că sunt presați de partidul X, oligarhul Y.

Era altfel dacă această instituție, CCA, rămânea independentă și nu era acaparată de politic. Acum orice avertizare aplicată se considera o sancțiune corectă, nu o executare a ordinului „fas”. Am fi avut o televiziune mai bună și subiecte corecte, nu pamflete doar despre politicieni, în care nu poți face diferența dintre realitate și ironie.

Pe aceeași undă, cred că este nevoie deja și de o reglementare mai serioasă a presei scrise. Este un Consiliu de Presă, dar cine vrea se aliniază la standardele lor, cine nu dorește nu se aliniază și scrie ce vrea. Avem în ultimii ani o avalanșă puternică de portaluri de știri.

Odată cu lansarea acestor noi pagini web ne-am dat seama de fapt cât de profesioniști sunt cei de la UNIMEDIA, ProTV.md, ulterior Publika.md și Jurnal.md (până la apariția lui Mocanu).

Acum avem știri tratate destul de prost, pe majoritatea paginilor web apărute acum, cu titluri de genul Iată, Vezi, Deschide, Află, Flash, Incredibil, Extraordinar, Scandalos, Exclusiv. La fel, avem știri la care titluri care nu corespund cu știrea plasată pe site.

Știu că unii se vor supăra, dar am ajuns să ne stricăm de la atâta „libertate” de exprimare, la TV și în presa scrisă. Mai băgați profesionalism, dragi jurnaliști!

Distribuie acest articol