Despre partizanatul Nataliei Morari, realizator TV7

Ziua de ieri a fost marcată în Moldova prin lupta presei cu politicienii. Proiectul de lege elaborat de către PD, susținut și de către PLDM privind modificarea legislației media a pus societatea pe jar, iar instituțiile media, analiști și alți comentatori au lansat diferite acuzații împotriva autorilor proiectului de lege. În același timp, Chiril Lucinschi, deținătorul postului TV7, care retransmite postul rusesc de propagandă HTB din Rusia, a înregistrat un proiect de lege care vine să bată în cap ceea ce deja s-a propus. Pentru a respinge proiectul PD-PLDM, Lucinschi a primit și suportul deputatului Maria Ciobanu.

Ieri seara, după multă zarvă pe internet, Natalia Morari a moderat emisiunea sa de la TV7 și a discutat despre consecințele adoptării modificărilor legislației. Din păcate, Natalia nu a spus nimic despre proiectul patronului său, precum nici despre faptul că Lucinschi este împotriva stârpirii propagandei rusești în Republica Moldova. Totodată, Natalia a fost părtinitoare patronului său și a uitat de echidistanță în timpul emisiunii sale. Nu pot să-i zic nimic despre profesionalism, pentru că nu sunt jurnalist, însă s-a văzut cu ochiul liber cât de departe a fost Morari de o dezbatere obiectivă a proiectului de lege menționat.

Lucinschi, prin proiectul său, vrea ca posturile rusești să fi prezente în Republica Moldova, să nu fie interzise, iar timpul lor să fie în orele când nu este maximă audiență. Nici Lucinschi și nici alți „experți” nu au spus despre faptul că patronul TV7 se ține cu dinții de posturile rusești, în dauna securității Republicii Moldova. Este trist faptul că un deputat „pro-european” este de fapt unul care nu face nimic altceva decât să mențină dezinformația în masă în Republica Moldova prin intermediul posturilor TV rusești prezente la noi.

Ce ține de proiectul PD-lui, acesta este pe de o parte bun, poate pe alocuri pipărat, însă startat greșit și interpretat mult prea violent de cei vizați. Presa din Moldova a degradat în ultimii ani foarte mult, iar o modificare a legislației era necesară de mult timp în urmă, nu acum. Am ajuns să vedem la ecran diferite minciuni, iar stârpirea acestora nu este interes de a închide careva televiziuni, dar este pentru a readuce presa moldovenească în limitele normale.

Cred că asupra proiectelor de lege mai este loc de discuții, însă cert este că trebuie să închidem orice portiță de intrare în țară a propagandei rusești. De aceasta avem nevoie. Nu ne interesează să „interzicem”, dar numai în partea ce ține de ora de difuzare. Lucinschi să încerce să gândească și la țară, nu doar la banii primiți din Rusia.

Distribuie acest articol