Chiril Lucinschi mușamalizează Legea anti-propagandă?

putin

Fiind încolțit din toate părțile că retransmite postul rusesc prin care se face cea mai mare propagandă rusească, o armă folosită în războiul hibrid din Ucraina, dar bine utilizată și în Republica Moldova, Chiril Lucinschi a decis să facă pasul important și să scape de HTB-ul rusesc, însă nu se știe pe cât timp.

Postul TV7 a decis că o să pună pe post mai multe programe informative și de analiză. O să excludă buletinele de știri ale postului rusesc HTB, unde se vorbește de peste un an cât de bun este Vladimir Putin și cât de rău este poporul ucrainean. Postul rusesc consideră ЛНР și ДНР state separate de Ucraina, iar în tot acest timp a bătut capul oamenilor că omuleții verzi de acolo sunt localnici, pe când de fapt sunt militari ruși.

Decizia lui Lucinschi este o acțiune de mușamalizare a Legii anti-propagandă, înregistrată în Parlamentul Republicii Moldova și discutată deja de atâta lume din domeniu, precum și în societate. Legea vine să pună capăt pentru totdeauna emisiunilor și programelor rusești care sunt fabricate intenționat pentru a scrânti mințile oamenilor, iar ce a anunțat TV7 nu este nimic altceva decât ceva temporar, pe un termen nedeterminat.

Postul lui Lucinschi a mai fost în vizorul opiniei publice după ce a difuzat o emisiune de manipulare, însă nimeni nu s-a grăbit atunci să-și ceară scuze. Cu timpul, retransmiterea prostiilor rusești a devenit o obișnuință pentru Lucinschi și postul său. Nu mai intervenea nimeni în grila de programe și nu se mai monitoriza ce se dă pe post, pentru că toți erau obosiți și cunoșteau că zarva nu ajută la nimic și nu este o armă împotriva decizie de diseminare a intereselor Rusiei.

Este interesant că postul TV7 vrea să acopere spațiul de antenă, după cum am scris mai sus, cu programe și buletine de știri, însă fără să facă mari investiții în acest sens. Probabil Natalia Morari va fi unica vedetă de la ei, care o să facă vreo 4-5 emisiuni pe zi, să ocupe telespectatorul cu programe ieftine, pentru care nu ai nevoie de prea multă minte și nici de prea mulți bani. Lucinschi este deprins să nu investească, dar să scoată bani mulți, iar din această cauză nu vrea să bage acum bani într-un proiect gândit cu cap, independent de filmele rusești primite de la HTB, care și acestea sunt în ultima vreme despre Ucraina, despre cum Putin a cucerit Crimeea, ori despre lupta pentru Sevastopol. Tot ce vine acum de la ruși este politizat, chiar și buletinul meteo, iar scoaterea buletinelor rusești din grila de emisie nu este o soluție anti-propagandă și nici nu poate opri războiul hibrid pe care-l duce acum Rusia în Ucraina și Moldova.

Este clar că Lucinschi a decis să mai oprească puțin opinia publică, să-i coboare pe toți de pe cap ca să poată răsufla mai ușurat, iar peste un timp să revină în forță cu partenerul său media. Anunțul de azi nu este nimic altceva decât un motiv care va fi invocat la următoarele ședințe a Parlamentului că propaganda rusească poate fi întreruptă de cei care dețin posturile și nu trebuie o Legea specială în acest sens. Dar, despre acest lucru s-a vorbit de mult, iar patronii nu au clintit nici din ochi să limiteze accesul moldovenilor la prostiile rușilor. Din această cauză, avem nevoie de o lege care să fie la temelia securității informaționale a Republicii Moldova, care să nu permită răzgândiților să repună pe post un program sau altul, în dependență de necesitățile Rusiei și ale lui Putin, cu scuze de tot felul.

Ne-am săturat de mașinăria Rusească și este timpul de pus punct pe ea prin Lege, nu prin decizii speculative, care pot fi anulate unilateral oricând!

Distribuie acest articol