Am achitat 400 lei amendă, pentru transparență în cazul UNIMEDIA

În timp ce flăcăii de la UNIMEDIA afișează bannere pe site și fac interviuri cu diverse ”personalități” notorii din Moldova, precum și publică apeluri către societatea civilă și cei interesați despre situația în care se află portalul de știri, invitând la ședința de judecată, eu am achitat amendă de 400 lei, pentru transparență în cazul UNIMEDIA.

Pe data de 27 septembrie 2012, Tudor Darie, marele luptător pentru libera exprimare și dreptul de a scrie liber pe internet, a solicitat amendarea mea pentru că am publicat pe Facebook o fotografie cu asociații UNIMEDIA, care se aflau în fața instanței în calitate de pârâți. Tânărului ”luptător”, pentru libera exprimare și online fără granițe, s-a alăturat și avocatul acelei echipe, care a mai apăsat cu câteva ”argumente”, arătând cu degetul spre colțul stâng (spre mine), precum că iată de acolo a fost publicată o fotografie pe Facebook, cu cei care se plâng că sunt atacați (raider) și solicită compasiune.

Judecătorul a emis o Încheiere prin care a dispus amendarea mea cu 400 lei, cea mai mare amendă prevăzută de un articol la care a făcut trimitere judecătorul. Judecătorul a dispus sechestrarea fotografiei și lichidarea acesteia. La un moment dat s-a ajuns la problema ce anume trebuie sechestrat – Facebook sau Fotografia, și în ce mod? Până la urmă, am lichidat imaginea din telefon imediat ce am fost amendat de instanță, cerându-mi scuze pentru cele întâmplate. Cu toate acestea, reprezentantul ”luptătorilor pentru libera exprimare” a insistat să fiu amendat. Imediat, după ședință, am contestat Încheierea judecătorului.

Mai târziu, am vorbit cu Tudor Darie la telefon. Acesta a spus că poate nu trebuia de aplicat amendă. Peste câteva zile, într-o zi de duminică m-am întâlnit cu Tudor Darie la Tucano Coffee, pe str. Pușkin, intersecție cu București (Despre această întâlnire voi scrie mai târziu și veți afla cine dorește o parte din UNIMEDIA). Am discutat din nou despre amendă, iar consilierul premierului nu s-a arătat împotriva anulării acesteia, repetând că cel mai mult l-a atins mesajul care a însoțit fotografia ”cum s-ar spune, banca acuzaților” (cam așa ceva, nu mai țin minte exact).

Cu gândul că Tudor Darie este mai indulgent, crezând în cuvintele lui duioase, pe data de 17 octombrie 2012 m-am prezentat la Judecătoria Buiucani, unde a fost examinată cererea mea, privind contestarea amenzii.

La ședință m-am prezentat fiind anunțat de un jurist. Credeam că de la UNIMEDIA nu va veni nimeni, iar chiar dacă vor veni vor fi mai blânzi și nu vor fi împotriva cererii mele și ridicării amenzii. Din contra, reprezentantul luptătorilor pentru ”exprimare” a venit bine instruit și s-a pus în ”poziție”, pentru ca amenda mea să nu fie scoasă. Acesta a început să motiveze că fotografia era făcută în timpul ședinței de judecată, astfel am încălcat regula din timpul ședinței de judecată.

În geantă aveam o fotografie din ziua respectivă, recuperată de pe Facebook, unde am stabilit că a fost făcută la ora 14:34 (când se permitea de făcut fotografii și video), iar publicarea acesteia a fost în timpul ședinței de judecată. Deci, nu am încălcat nimic. Din principiu nu am scos documentul prin care demonstram la ce oră a fost făcută fotografia, iar instanței nu am prezentat-o, deși instanța a solicitat ceva probe.

Judecătorul a întrebat dacă am o cerere suplimentară. Eu, prin cerere suplimentară, puteam cere micșorarea amenzii până la 200 lei, însă, văzând poziția reprezentantului UNIMEDIA, am solicitat instanței să fiu amendat cu 400 lei, din principiu. Chiar în instanța de judecată am spus: ”Să nu mai zică cineva că scriu ceva pe blog despre ei”.

Aici vreau să menționez că am avut în luna august-septembrie o înțelegere cu Tudor Darie, prin care eu am dat cuvântul că nu voi publica nimic pe blog despre cazul de ”atac raider” asupra UNIMEDIA. Din ziua când am fost amendat a încetat și înțelegerea noastră, mai ales după ce insulte am avut din partea lui Vasile Galușca, prin intermediul unor clienți de ai lor.

Vedeți mai jos ordinul de plată, cu cei 400 lei pentru transparență în cazul UNIMEDIA.

La final, vreau să repet ceea ce spun la mulți și de multe ori: ”Libera exprimare este doar pentru presă, iar democrația doar pentru politicieni. Aceștia când au nevoie de ele ne cheamă în stradă, apoi aruncă în noi cu rahat”.

PS: Nu am pretenții față de instanța de judecată. Judecătorul Pavliuc a dat dovadă de verticalitate și s-a demonstrat că nu este omul lui Plahotniuc, așa cum acuzau deștepții, prin știrile lor de doi bani.

Sănătate vouă și limba după dinți! Nu mai publicați fotografii pe Facebook!

amendă pentru transparență
amendă pentru transparență
Distribuie acest articol