Programul de repatriere inițiat de Ilan Șor a adus acasă 42 de orheieni

“Moldova e casa mea”. Acesta este numele programului de rapatriere initiat de Ilan Sor pentru concetatenii sai si locuitori ai orasului Orhei. Programul acorda facilitati locale, o indemnizatie unica si suport intru identificarea unui loc de munca. Mai mult, proiectul social sare si in ajutorul orheienilor care revin acasa si deschid aici o afacere locala.

Astfel, desi pe tara este o tentinda de impachetare a bagajelor si de migrare masiva undeva departe, 42 de orheieni au decis ca e timpul sa revina la bastina si aproape de familii.

Orheieni reveniti acasa au fost salutati de primarul de Orhei, adica de autorul si principalul partener al proiectului. Șor le-a zis celor repatriati ca “a venit timpul când părinții și copiii concetățenilor noștri care au plecat peste hotare să se bucure de ei aici, la noi acasă. A venit timpul când cei aflați la conducere să se gândească la acești concetățeni care eu plecat din țară nu de bună voie. Eu vă promit că aici, la Orhei, veți găsi tot sprijinul administrației locale și al meu personal ca să vă găsiți un loc de muncă și un salariu decent, că vă veți bucura de facilități. Și mai promit în mod solemn că după accederea echipei mele în Parlament vom insista ca acest program să fie aplicat pe întreg teritoriul Republicii Moldova”.

Mai multe informatii despre program sunt pe siteul Primariei Municipiului Orhei – www.orhei.md

Totodata, recent a fost deschis si primul “consulat orheian” in Italia, Bologna. In cadrul acestui Centru de Reprezentare si Sustinere a concetatenilor vor fi desfasurate activitati de suport a moldovenilor aflati pe teritoriul italian, precum si campanii de informare despre dezvoltarea orasului si despre oportunitatile de angajate la Orhei.

Pe de alta parte a monedei si realitatii, desi la Orhei s-a demonstrat ca se poate de lansat si de realizat proiecte concrete pentru oameni, multi “politicieni” aleg sa faca dragoste cu microfoanele pe cele mai frumoase tribune si pe la proteste stradale. Daca toti acesti politicieni “grijulii” ar face macar 10% din ce a facut Sor pana acum, iar aici despre posibilitati sa nu-mi ziceti nimic, pentru ca se poate si cu investitii mici, atunci toata tara noastra ar arata altfel. Mai mult, oamenii nu ar mai dori sa plece, iar cei care obosesc zi si noapte peste hotare pot sa revina acasa. Dar…, e mai usor sa tii conferinte de presa si proteste pe facebook.

Apropo, Maia Sandu nu a intors acasa nici macar un moldovean. Din contra ea contribuie la trimiterea moldovenilor peste hotare, deoarece se bazeaza pe diaspora neinformata si rupta de realitatea din tara. Asta e Maia. Asa este si Andrei Nastase.

Distribuie acest articol