Despre cum ”Anticoruptie.md” manipulează ”profesionist”, ”echidistant” și ”nepărtinitor”

Portalul Anticoruptie.md, finanțat și din surse străine, a publicat pe site o ”știre” despre ședința Guvernului care va avea loc în următoarele zile la Telenești. Însă, ”profesionist”, ”echidistant” și ”nepărtinitor”, autorul și portalul manipulează frumos și bucură ochii ”opoziției”.

Astfel, portalul, care spune că nu este afiliat politic, a publicat un mesaj parvenit de la o Direcție raională din Telenești, iar la acesta a lipit și un text, precum că funcționarii prezenți la ședință nu vor avea voie să pună întrebări membrilor Guvernului.

În fapt, lead-ul știrii este un fals, manipulator și duce în eroare cititorii, iar știrea este bună de inclus în raportul Stop Fals al API.

Anticoruptie.md nu atrage atenția asupra următoarelor:

  1. Ședința GOV este una de lucru și nu este o întâlnire cu locuitorii Teleneștiului;
  2. Cei invitați au fost rugați să adreseze întrebări la temă, iar cele personale să le adreseze în particular;
  3. Profesorii să nu abandoneze copii în clase și să meargă să-și rezolve problemele;
  4. Copiii să demonstreze un comportament civilizat.

Iată „indicațiile” din scrisoare:

– Pe parcursul sesiunii de întrebări și răspunsuri, când Primul Ministru, dl Pavel Filip va dori să afle doleanțele, problemele relevante, Vă veți abține de la întrebări și probleme de ordin personal sau care nu prezintă relevanță și interes general (aceste întrebări le puteți adresa ulterior în mod particular miniștrilor responsabili de domenii concrete).

Profesorii nu vor părăsi sala de clasă pentru a se adresa cu întrebări oaspeților, numai dacă oaspeții vor dori acest lucru;

– Elevii vor fi atenționați să manifeste un comportament civilizat, să salute politicos oaspeții și să răspundă doar dacă vor fi întrebați.”

”Indicațiile” sunt preluate de pe anticoruptie.md

După cum puteți observa, Anticoruptie.md este și împotriva eticii. Or, de mici copii suntem învățați că nu este politicos și nici frumos să vorbim neîntrebați sau pe alături de subiect. Cu toate acestea, portalul, pe lângă faptul că desconsideră îndemnul la un comportament educat și civilizat, mai atribuie și indicația ”să răspundă doar dacă vor fi întrebați” la cei care vor fi prezenți în sala de ședință, deși se referea la comportamentul copiilor din clase.

Iată așa presă profesionistă, echidistantă și nepărtinitoare.

Poate se autosesizează API și restul huntei de ong-uri din mass-media?

Distribuie acest articol