Marș LGBT cu o zi înainte de alegerile din Chișinău. Vor fi prezenți Maia Sandu și Andrei Nastase?

GENDERDOC-M a stabilit data și programul Pride-ului din acest an. Potrivit organizatorilor, Pride-ul va avea mai multă culoare, va include evenimente noi, dedicate aniversării a 20 de ani de la fondarea organizației și va implica mai multe persoane heterosexuale. Întregul program poate fi consultat pe site-ul organizației.

În comparație cu anul trecut, Marșul Solidarității anul acesta va avea loc Sîmbătă, 19 mai, dar nu duminică. În acest an participanții vor veni cu un mesaj deosebit, despre care organizatorii vor comunica mai târziu.

Organizatorii cred că în anul curent vor fi mult mai puțini contra demonstranți: „Au fost mult mai puțini anul trecut și probabil numărul lor va fi tot mai mic, pentru că nu este niciun sens să iasă. Arată absurd. Anul trecut am ieșit cu flori și în acest an vom avea un mesaj foarte pozitiv, cald. Nu este clar de ce ar merge cineva împotriva unui grup de oameni care ies cu mesaje pozitive, mai ales că mulți dintre contra-demonstranți se consideră oameni evlavioși. Vom promova în continuare mesaje și valori care se regăsesc în orice religie din lume. De ce s-ar opune cineva acestor mesaje?”, se întreabă Danilova.

Deși organizatorii anunță că au invitat la evenimentele Pride-lui ambasadori, printre care cei ai Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii, Suediei, Olandei, precum și jurnaliștii interesați de eveniment, cu siguranță se așteaptă ca Marșul Solidarității să fie susținut inclusiv de mediul politic de la Chișinău, în special de liderii care se autoidentifică ca proeuropeni și promotori ai libertății. Aici amintesc despre faptul că liderul /pas/, Maia Sandu, a fost alături de comunitatea LGBT la evenimentul din martie curent (vezi aici), iar această ieșire nu i-a afectat poziția favorabilă din sondaje.

Deci, având cazul politicianului Maia Sandu, nici ceilalți politicieni cu orietare proeuropeanăn și proamericană, cum se prezintă inclusiv Andrei Nastase, nu ar trebuie să se teamă de o eventuală apariție la marșul din 19 mai. În caz contrar, fiind în toiul campaniei electorale, am putea înțelege că astfel de politicieni se tem de gura lumii și țin mai mult la propriul conform politic, dar promit în același timp marea și sarea. Acești politicieni sunt numiți „politicieni de paie”, adică niște oportuniști care se joacă cu nevoile oamenilor și urmăresc propriile interese.

 

Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” a fost fondat la 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi) în Republica Moldova. Pe toată perioada activităţii sale, GENDERDOC-M a realizat mai mult de cincizeci de proiecte de toate dimensiunile. Ele au fost orientate spre soluţionarea obiectivelor strategice ale organizaţiei în diferite perioade ale dezvoltării sale. Atingerea rezultatelor s-a efectuat prin informarea societăţii despre orientarea sexuală și identitatea de gen, prin activitatea de lobby pentru interesele și drepturile LGBT în structurile de stat și în organizaţiile internaţionale, prevenirea HIV/SIDA și a ITS (infecţii cu transmitere sexuală), promovarea unui mod sănătos de viaţă, organizarea activităţilor sociale și culturale, acordarea de consultaţii psihologice și juridice (transgenderilor, gay-ilor seropozitivi, gay-ilor în etate, apropiaţilor persoanelor din comunitatea LGBT), lucrul cu grupurile profesionale (psihologi, sociologi, jurnaliști, poliţiști, lucrători medicali) ș.a.

Citiți aici descrierea GDM.

Distribuie acest articol