”Jurnalismul de seră” este indignat de ”Jurnalismul de teren”?

Reveniți din misiune, Maia Sandu, Andrei Nastase și drâmba din fruntea PLDM au ținut ieri o conferință de totalizare și de prezentare a rezultatelor vizitei la „partenerii” europeni, de unde s-au întors cu o suspendare a finanțărilor pentru Republica Moldova. La conferința dată au fost și câțiva jurnaliști profesioniști, iar evenimentul a fost urmărit online și de alte persoane care practică jurnalismul de divan sau jurnalismul de seră.

Printre jurnaliștii care nu-și rup fundurile de pe fotolii sunt și jurnaliștii de la AGORA. Probabil ei dau vina pe distanța mare dintre redacția lor și buricul evenimentelor, iar din acest motiv aleg să urmărească conferințele de presă online și fără să trimită măcar un reporter care să adreseze și niște întrebări pertinente.

Pe de altă parte, sunt și posturi TV care pun accentul pe jurnalismul de teren. Aceasta presupune prezența jurnalismului la conferințe sau în locul unde se întâmplă ceva. Potrivit unei tălmăciri a dnei Cornelia Cozonac, jurnalist de investigație, ”a face jurnalism pe teren este, poate, cel mai responsabil, dar și cel mai frumos, deopotrivă, aspect al meseriei de jurnalist. Pentru că reportajele de la fața locului, cu declarații ale oamenilor și cu observațiile proprii ale jurnalistului, au o încărcătură emoțională deosebită și, de regulă, sunt cele mai citite/vizionate” – sursa: mediaforum.md

Prin urmare, comparând jurnalismul de seră cu jurnalismul de teren, înțelegem că primii aleg să-și facă meseria de ochii lumii și plasează cel mai des texte copy/paste, pe când ultimii aleg să-și facă meseria frumos și responsabil.

Totuși, chiar dacă ieșitul în teren este cheia unui jurnalism de calitate, cei de la AGORA sunt indignați de faptul că unele posturi aleg să trimită la conferințele de presă minim un jurnalist. De exemplu, ieri AGORA s-a indignat de faptul că Prime și Canal 3 au trimis câte un jurnalist la conferința de presă a Maiei Sandu, iar cineva din acești doi și-au ”permis” să pună și întrebări. Mai mult, AGORA s-a arătat nedumerită și de prezența unui producător al holdingului, care în opinia lor nu ar fi trebuit să apară acolo.

Pe de altă parte, dacă tot am atins subiectul despre producători și realizatori, atrag atenția asupra faptului că AGORA nu s-a arătat deloc indignată că săptămâna trecută reporterul tv8 a fost la conferința lui Dodon însoțit de patroana televiziunii, ultima fiind și realizatoarea emisiunii Politica.

În acest context, se constată faptul că anumite persoane de la AGORA văd doar cu ochiul stâng și iscă discuții din nimicuri. Mai mult, aceștia își informează cititorii doar despre anumite cazuri și evită intenționat să arate că și „presa liberă” procedează exact la fel. Or, prezența Nataliei Morari alături de reporterul tv8 la conferința lui Dodon este egală cu prezența producătorului GMG alături de jurnaliștii trustului prezenți la conferința de presă a Maiei Sandu.

Cu siguranță aici este și despre o abordare părtinitoare și neprofesionistă din partea AGORA, iar aceasta demonstrează că ei fac un fel de jurnalism de seră și se coc puternic sub o peliculă întinsă peste toată redacția lor și peste ochi. Eu le-aș recomanda să mai iasă puțin afară, să facă jurnalism de teren, deoarece ajută la sănătatea ochilor și garantează mai mult profesionalism.

Distribuie acest articol