Cum se încadrează sondajul ZdG în prevederile Codului deontologic al jurnalistului?

Codului deontologic al jurnalistului, pentru elaborarea căruia Uniunea Europeană a dat “zeci sau chiar sute de mii” de € (euro), obligă jurnaliștii să fie onești și corecți atunci când elaborează un material jurnalistic. Mai mult, Codul obligă posesorii de legitimații “press” să nu încurce podul cu podeaua și pi..da cu pi..deala, deci să nu-și impună propria opinie.

pct.2.7 – Jurnalistul face o distincţie clară între fapte şi opinii şi nu-şi prezintă propriile opinii drept fapte.

Cu toate acestea, cei de la ZdG au decis că sunt mai presus de Codul deontologic, iar astăzi au lansat un sondaj care demonstrează în mod direct părtinirea lor și disprețul interesant față de Guvernul PDM și Vlad Plahotniuc.

După cum puteți vedea în sondajul lansat de ZdG, accesibil pe siteul lor www.zdg.md, jurnaliștii nu respectă echilibrul și nici nu respectă condițiile unui studiu corect și nepărtinitor. Astfel, sondajul trebuie să aibă cel puțin două variante de răspuns, dintre care unul pozitiv și un altul negativ, iar în unele situații sunt admise suplimentar și raspunsuri neutre. Totuși, așa cum puteți vedea și mai sus, ZdG a fabricat un sondaj cu 10% răspunsuri negative în adresa guvernării și liderului PDM.

Deci, jurnaliștii ZdG au încalcăt în mod flagrant Codul deontologic, însă pe care tot ei au pretenția să-l respecte și alți jurnaliști. Mai mult, alcătuind o sondaj absolut părtinitor, este încălcat și pricipiul servicii interesului public, precum și principiile Codului.

pct.1.2 – Jurnalistul îşi exercită profesia în scopul servirii interesului public, conform propriei sale conştiinţe şi în acord cu principiile prevăzute în prezentul Cod deontologic.

Vezi aici Codul deontologic al jurnalistului.

Cu siguranță “sondajul” celor de la ZdG trebuie să fie subiect de dezbateri la următoarea ședință a Consiliului de presă, pe care vreau să-l sesizez prin acest articol, iar faptele neprofesioniste ale Alinei Radu, șefa acestei gazete, trebuie să ajungă și în rapoartele Asociațiilor din domeniul media, inclusiv în mapa lui Petru Macovei, cu informarea finanțatorilor europeni și americani despre ce face “presa liberă” de la Chișinău.

Distribuie acest articol