Vlad Filat simte acum pe propria piele ce înseamnă politizarea instituțiilor de drept

Declarațiile unor deputați PLDM privind capturarea Republicii Moldova, precum și faptul că justiția s-ar afla în mâinile unei singure persoane și a unui partid, mi-a amintit de politizarea instituțiilor de drept, proces la care a participat nemijlocit și Vlad Filat în calitate de lider al PLDM și principal negociator în formarea Alianțelor de guvernare din 2009 până acum.

Filat, învinuitul zilelor de azi, este personajul politic care a pus semnătura pe acordurile cu Partidul Liberal și Partidul Democrat, prin care și-au împărțit ilegal sferele de influență. Fiecare și-au luat ce au dorit, iar justiția, criticată în prezent de membrii PLDM, a ajuns în tabăra liberal-democrată, formațiune politica care a numit miniștrii Justiției din 2009 până la începutul anului 2015.

Peledemiștii, aprinși acum pe Justiția pe care au guvernat-o atât amar de vreme, uită că domeniul criticat a fost curat de colegii de partid, nu de altcineva, nu de PD și nici de PL. Tănase, Efrim, Grosu – miniștri numiți prin negocieri în fruntea justiției, propuși de Filat, însă care nu au făcut nimic altceva decât să înrăutățească lucrurile din sistem, subordonându-l în scurt timp politicului și banului.

Anume membrii PLDM, despărțiți acum de partid, dar susținuți la greu în vremurile de glorie, sunt cei care urmau să se rupă în două pentru reforma justiției, începând cu CSM, Procuratura Generală, Judecătorii și tot așa mai departe. Dar, ei nu au făcut nimic din aceste lucruri, ceea ce a dus la situația de azi. Au mimat reformele și au muls bani de la europeni, iar rezultatele sunt vizibile în fiecare zi.

Pe cine să acuzăm acum că avem o justiție selectivă? Pe cei din PL și PD, pe comuniști sau socialiști? E ușor să arunci vina pe spatele altora, însă cel mai corect ar fi să se arate cu degetul la cei care trebuiau să schimbe lucrurile, nu la cei care nu au nici în clin și nici în mânecă cu domeniul obținut de PLDM prin Anexe secrete la Acordurile de guvernare. Dacă Filat a vândut și aceste posturi în schimbul a câteva zeci de milioane de euro, atunci chiar nu are o scuză și nici obraz.

Au uitat cu toții de aceste documente secrete? Nu s-a schimbat nimic în ele din 2009 până în prezent. Totul a rămas la fel, iar cel care a început să simtă pe propria piele ce înseamnă politizarea instituțiilor de drept este însuși Vlad Filat, președintele PLDM, fostul Împărat Verde.

Filat declara, în 2013, că „prea mare este corupţia şi prea multă politizare e în Moldova” (Timpul.md). Probabil o spunea din propria experiență, pentru că până la acea dată deja încasase câteva milioane de la Ilan Shor. Declarații de acest gen pot fi doar din partea unui personaj cu experiență, iar liderul PLDM o avea din plin: corupt, pe de o parte, și făptaș al politizării instituțiilor de drept, pe de altă parte.

Din aceste considerente, nu-i înțeleg acum pe acei membri PLDM care au luat apă în gură când au fost împărțite instituțiile de drept prin Anexe secrete, iar acum se revoltă că chipurile politicul controlează totul în această țară.

Da, politicul controlează totul în Moldova, iar documentul secret, prin care a fost instaurat un asemenea regim oligarh, conține și semnătura lui Filat în original. Mai sunt întrebări?

Distribuie acest articol