Vlad Filat a fost adus cu picioarele pe pământ

picioareGuvernul a picat cu 54 voturi, datorită PD, PCRM și neafiliați. În termen de 3 zile Filat trebuie să prezinte demisia Guvernului, conform procedurii stabilite, iar apoi va fi lipsit de ciorapii și pantofii de premier, cu instalarea la sediul partidului, pe București 88, de unde va privi spre ”O Moldovă fără El”.

Cum am scris și dimineață, precum și în articolul de ieri, votul a ar fi fost la comanda unor forțe străine, dar motivele au fost suficiente și presărate bine pe rană de inclusiv colegii din Partidul Liberal, care zilele trecute parcă, parcă spuneau că nu mai vor căderea Guvernului, dar astăzi au spus că vor demisia lui Filat, numai nu în baza proiectului propus de comuniști.

De azi, oficial, Filat a fost dat jos de pe scaunul moale și din avioanele plătite cu bani grei. De astăzi Filat a redevenit omul simplu, iar de mâine, probabil, va redeveni cel din 2009, când protesta în fața Guvernului și Parlamentului.

După vot, Filat probabil s-a arătat în fața celor câteva sute de oameni, care-l așteptau afară victorios. Nu a fost să fie. Însă, oamenii au fost puși să asculte pledoariile deputaților, liderilor de partid, la tribuna Parlamentului, de unde au atins cele mai sensibile puncte, inclusiv salariul celor angajați la munci mai grele, în teritoriul mai îndepărtat de Chișinău.

Ieri am notat despre cele spuse de o invitată la Publika TV, care a atenționat că ar fi mult mai bine pentru CV-ul lui filat dacă ar demisiona singur și nu s-ar împotrivi, pentru că o demisie în baza votului de neîncredere este mult mai rușinos decât să pleci singur.

Filat a ales să fie prizonierul propriului orgoliu și propriei aroganțe, chiar dacă a sperat până în ultima clipă că va sta pe scaunul de premier încă cel puțin 6 luni, când comuniștii puteau să depună o nou proiect privind acordarea votului de neîncredere, la votul care nici nu l-au dat (retrag încrederea car nu au acordat-o).

Prizonier al propriului orgoliu, acum Filat poate va începe a negocia pe adevărat cu colegii de Alianță, dacă acești vor mai dori. Însă, pretențiile PD și PL sunt deja clare: ”Fără Filat premier!”. Aceasta rămâne deja la latitudinea președintelui țării, care ori îl propune pe Filat de două ori consecutiv, ori propune un alt premier, delegat de PLDM.

Dacă veți asculta înregistrarea de astăzi, veți vedea diferite motive întemeiate pentru care Filat chiar trebuia să cadă, nu și Guvernul. O altă soluție, care nici nu a fost discutată, a fost suspendarea acestuia, în baza Constituție, iar în acest fel se păstra Guvernul și șansele ca în toamna aceasta să fie semnate acele acorduri importante dintre Moldova și UE.

Liderul PLDM, dar și membrii PLDM, au spus că în cazul căderii lui Filat vor fi alegeri anticipate. Deci, partidul nu va propune pe nimeni altcineva în calitate de premier decât pe orgoliosul și arogantul Vlad Filat. La noi, în Moldova, încă este acea apucătură că la conducere vine obligatoriu șeful de partid. De multe ori se fac trimiteri la SUA, state UE, dar niciodată nu se spune că acolo nu merge șeful partidului în posturile importante, merge un candidat, care se bucură de susținere. Și da, candidatul este lipsit de orgoliu și aroganță, pentru că el este delegatul partidului, nu liderul care decide tot.

Bun venit lui Filat printre oameni! Slavă consilierilor lui!

Distribuie acest articol