Valeriu Streleț a uitat să-i mulțumească lui Chiril Gaburici

Premierul Streleț a susținut astăzi o conferință de presă la care a prezentat presupusele realizări din primele 42 zile de mandat. Din păcate, premierul a uitat să mulțumească și lui Chiril Gaburici pentru toate inițiativele acestuia. Dacă o să analizați atent, nimic din cele spuse de actualul șef al Guvernului nu sunt lucruri inițiate de actuala coaliție de guvernare, precum nici nu sunt idei ale echipei guvernamentale.

  1. Cartea verde. La indicația lui Gaburici a fost creat grup de lucru cu Centrul Național Anticorupție, CNPF, BNAA. Acest grup și-a început activitatea încă în luna mai, după care au fost purtate negocieri la sânge cu cei de la Geneva să nu fie aplicată suspendarea în privința Republicii Moldova. Chiar s-a suplinit și fondul de garantare, tot la insistența fostului premier;
  2. Aeroportul Chișinău. La sfârșitul lunii mai curent Premierul Chiril Gaburici solicită demararea unei anchete în cazul concesionării Aeroportului Chişinău (adevarul.ro). Gaburici a solicitat Ministerului Afacerilor Interne şi CNA ca, în baza probelor acumulate, să urgenteze investigaţiile şi să pornească cauze penale pe factorii de decizie de la Aeroportul Internaţional Chişinău, se arată într-un comunicat de presă emis redacţiei. „În anul 2013 au fost prezentate informaţii eronate Guvernului şi în baza acestora a fost luată decizia de a da în concesiune Aeroportul. Rog şi Procuratura să se autosesizeze în acest caz. Am primit de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Ministerul Economiei, Autoritatea Aeronautică Civilă şi Ministerul Afacerilor Interne un raport despre situaţia de la Aeroport. În urma acestor analize, vreau ca Ministerul Justiţiei şi Ministerul Economiei să prezinte, în cel mult o săptămână, condiţiile în care a fost semnat contractul cu privire la concesionarea Aeroportului. Din câte am înţeles, contractul a fost semnat în condiţii neloiale pentru alţi participanţi”, a menţionat Chiril Gaburici.
  3. Reforma CNI. Echipa Gaburici a fost cea care a venit cu un proiect de lege în vederea reformării acestei instituții, iar Alianța, din care face parte și Streleț, a răsturnat votul în Guvern. Acum tot Streleț ne spune despre reforma unei instituții care lucrează doar de câțiva ani? Unde a fost când fostul premier implora să treacă această lege? Era ascuns undeva în sediul PLDM?
  4. Inițiative în domeniul reformei justiției și anticorupție, scoaterea ștampilei și multe altele. Toate aceste teme au fost pe ordinea de zi a premierului Chiril Gaburici. A fost el poate „șchiop” de un picior, dar a avut idei izvorâte exact din necesitățile actuale. Uite că eliminarea ștampilelor tot este o inițiativă a echipei fostului premier și nu are legătură cu echipa lui Streleț. Alte solicitări din domeniul reformei justiției au fost înaintate imediat după ședința Guvernului petrecută la Holercani. Atunci s-a cerut MJ să vină cu noi proiecte de lege îndreptate să reformeze acest sistem corupt;
  5. Publicarea informațiilor despre fondatorii firmelor. Aici nu mai încape vorbă să spunem cine a insistat asupra acestora. Este păcat să constatăm acum despre ceea că cineva încearcă să-și ia aceste merite. Streleț nici nu s-a gândit la așa ceva. Despre publicare au fost indicații de la Gaburici;
  6. Lichidarea BEM. Anume Streleț a fost cel care a sărit în capul lui Gaburici când acesta a spus că unica soluție de rezolvare a problemelor din sistemul bancar este lichidarea ShorBank. Aceeași părere o aveau și europenii, precum și americanii. Tocmai la începutul lunii august Streleț și-a dat seama că ShorBank, prădate inclusiv cu aportul lui Vlad Filat, sunt o povară imensă pentru Bugetul de Stat. Până atunci era împotriva lichidării;
  7. Apropierea de societate. Concursul de selectare a membrilor CNP a fost anunțat de Gaburici. Acum Streleț vine și ne spune că vrea un nou CNP, că mandatul celui vechi a expirat.

Până la urmă, ce realizări a prezentat Valeriu Streleț? A venit să ungă ochii cu realizările lui Gaburici, să calmeze spiritele din stradă? Mai bine nu ieșea la microfon să prezinte ce nu-i aparține.

Dle Streleț, în cele 42 de zile nu ați făcut absolut nimic. Nu ați elaborat măcar un proiect de lege normal și nici nu au fost votate careva modificări la insistența echipei noi. Ați preluat totul de la fosta echipă și ieșiți acum în calitate de mare erou. Ar trebui să vă fie rușine pentru gogoașele de astăzi!

Distribuie acest articol