Va fi mâine dizolvat Parlamentul?

Art. 85 (1) din Constituția Republicii Moldova dă undă verde președintelui să dizolve Parlamentul chiar mâine. Articolul respectiv prevede că președintele țării, după consultarea partidelor politice, poate dizolva Parlamentul dacă acesta este în imposibilitatea formării Guvernului.

Anterior am scris că pentru PLDM și alte partide este cel mai bine utilizarea acestui drept de către președinte, pentru că astfel vina pentru provocarea alegerilor anticipate nu va mai fi dată pe PLDM, sau alt partid, pentru că toate au participat la negocieri în ultimul timp, însă au decis să tacă despre acestea.

Liniștea dinaintea furtunii probabil este una contractuală, așa cum a ajuns Moldova să fie obiectul unui contract între câțiva mafioți aflați la putere, iar lipsa din fața monitoarelor și microfoanelor nu este altceva decât pacea dinaintea războiului ce urmează să fie. Mai pe înțeles, PL, PD și PLDM probabil s-au înțeles să nu iasă la microfoane să spună care și asupra la ce insistă și din cauza cui nu merg negocierile, iar când președintele va anunța dizolvarea să nu se spună: ”Iată, partidul lui Cutărică nu a vrut și am ajuns din nou în impas”.

Un scenariu, care nu poate fi exclus, este ca mâine, după ce Președintele va ține un discurs, premierul desemnat va anunța deputații că a fost în imposibilitatea formării unui Cabinet de miniștri în urma negocierilor cu partidele parlamentare, cu excepția PCRM și altele din opoziție.

Pe fondul acestei cauze, președintele va considera ca fiind consultate partidele prin discursul său, ori va considera consultarea partidelor atunci când l-a propus pe Leancă și va semna decretul de dizolvare a Parlamentului, în temeiul art. 85 (1) Constituția Republicii Moldova, care prevede: În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. (Nu este exclus că președintele a consultat deja partidele parlamentare)

Este un drept al președintelui, vedem dacă mâine în folosește pentru a salva un anumit partid de la acuzațiile precum că a provocat alegerile anticipate.

Numai că, în situația actuală alegerile anticipate aranjează doar PLDM și PCRM, iar PD tremură undeva în colț, pentru că până la alegeri șefia țării și Parlamentului este în mâinile lui Filat.

Distribuie acest articol