Va cere Merkel iertare de la moldoveni pentru Pactul Ribbentrop-Molotov?

jhaines6.wordpress.com

Merkel vine pe data de 22 august și va pleca tot atunci. Probabil va vizita beciurile de la Cricova, sau pe cele de la Mileștii Mici, depinde unde drumul va fi mai bun și fără guri de canalizare.

La sigur Cancelarul german nu vine să mângâie pe cap pe moldoveni sau pe Filat. Umblă să scoată Rusia de sub coastele UE și să adune cu aceasta puncte politice pentru următoarea campanie electorală din Germania, de pe arena căreia a pierdut puncte bune, chiar dacă pare a fi o doamnă de fier, urmașa lui Ribbentrop, care în 1939 a ne-a distrus țara.

La 23 august 1939 de ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin, la Moscova a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler. A fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, dar care a avut urmări sângeroase pentru basarabeni.

În urma pactului din 23 august 1939, Basarabia a fost ruptă în bucăți, iar Germania își declară totalul dezinteres față de acest teritoriu, deci nu are obiecții față de eventuale schimbări de graniță în favoarea Uniunii Sovietice, chiar dacă urmau să fie omorâți mii de oameni și deportați la fel de mulți în lagărele din Siberia.

Acum Merkel, ca prin minune își amintește de Basarabia, dar din păcate nu mai este cea din 1939 și nu mai poate întoarce multe lucruri. Nici malul Mării Negre. Acum Basarabia e doar un ciot de țară, cuprinsă de Rusia, prin teritoriul Transnistriei, de unde dă ghiontiri puternice Chișinăului, plus datorii exorbitante la gaze naturale.

Cancelarul german probabil și-a dat seama că Germania a greșit în anul 1939, când a considerat că acest petec de pământ fertil și bogat este pustiu și nu-l populează nimeni, iar dacă sunt pot fi uciși de cotropitori.

Acum e momentul când poate repara măcar câtuși de puțin, însă nu prea cred să verse vreo lacrimă pentru ai noștri bunei. Păcat că în program nu este și depunerea de flori la piatra din fața Guvernului. Poate mica piatră îi va da o lecție lui Merkel despre greșelile Germaniei și totalul dezinteres față de acest teritoriu, din anul 1939.

Își va cere Merkel scuze pentru faptele lui Joachim von Ribbentrop?

Nu prea cred să arate pe față regretul Germaniei că a fost factorul principal care a dus la destrămarea neamului românesc și ruperea teritoriilor, pe care acum nu le vom mai recupera, iar sânge pentru el s-ar curge în zadar, pentru că nu avem putere în fața armatei ruse, și nici puterea cuvântului în fața celor de la Kremlin.

Merkel probabil că vine să anunțe data federalizării, regimului liberalizat de vize, sau va spune că Moldova a făcut progrese în ultimii ani, iar aceasta o apropie și mai mult de Europa, de sărmana și bătuta băbuță, soră mai mică a URSS. Toți liderii când nu au ce spune apasă pe ”progresele” Moldovei cu un picior, dar cu celălalt pe frână și laudă autoritățile, chiar dacă acestea nu au mișcat ani buni un deget pentru a realiza ceva benefic pentru Țară. Au acționat în interesul lor și partidului din care fac parte.

Până la urmă, ”Doamna de fier” va transmite un mesaj pe care nu-l vom înțelege, iar acesta, după 73 ani, tot este coordonat și parafat cu Moscova – cu alte fețe, dar cu același sânge de cotropitori și ucigași în serie. Nu ar fi așa dacă Medvedev nu ar fi lansat o invitație oficialilor moldoveni să se prezinte pe 10-11 septembrie la covorul roșu, țesut de mâinile moldovenilor muncitori.

Merkel vine pe doar o zi, așa cum Ribbentrop a fost la Moscova tot o zi, iar din urma lor suferim ani buni. Avem o țară împărțită și ciopârțită de interese, etnicii importate și vasali cu partide, de care nimeni nu se ating. Cancelarul pleacă în seara zilei când vine. Noi vom continua să trăim în mijlocul acestui război de idei și destrămare încă mulți ani înainte, poate chiar până când fotografia cu Ea și Vlad Filat va îngălbeni de trecerea timpului.

Nu intenționez să o jignesc pe distinsa și puternica Doamnă. Cu siguranță acest articol este nimic pe lângă tot ce au tras basarabenii din cauza Pactului Ribbentrop-Molotov, iar vina nu o putem da pe Istorie, pentru că ar trebui să nu mai plângem nici rănile provocate de Rusia.

Distribuie acest articol
2 Comments