Usatîi se complică, iar Shor se implică

Ieri mi-a sărit în ochi știrea „Locuitorii orașului Orhei vor achita mai puțin pentru apă”. Am citit-o și am înțeles un lucru foarte important, probabil pentru unii neînsemnat, dar pentru orheieni absolut benefic și ușor la buzunar.

Știrea de ieri anunță despre ceea că, un primar se ocupă de locuitorii orașului pe care-l conduce și se implică în rezolvarea problemelor stringente, iar celălalt primar, de Bălți, nu face nimic altceva decât să se complice, lăsând ca lucrurile să meargă prost în continuare absolut în toate instituțiile municipale. Aici vreau să spun că, în timp ce primarul de Orhei a găsit soluția cum să micșoreze cheltuielile pentru furnizarea apei potabile către consumatori, iar în rezultat se vor compensa 4 m3 de apă, Renato vrea să facă un audit la întreprinderea similară din Bălți.

Auditul înseamnă timp și bani aruncați în vânt, deși, în paralel, consumatorii sunt nevoiți să achite sume enorme pentru apa consumată. Cunosc persoane din Bălți care strâng apa din baie și o folosesc la WC, deoarece sunt pensionari și nu au bani suficienți să mai acopere și cheltuielile de pe contoarele de apă.

Pe lângă faptul că Renato nu se implică dar se complică, acesta a mai anunțat că părăsește orașul Bălți și se mută cu traiul la Chișinău, să doarmă în același cort cu Igor Dodon, în fața Parlamentului sau a Guvernului. Probabil este sătul deja de postul pe care-l ocupă și se lansează în politica mare, în speranța că va mai obține un fotoliu moale, unde să mai zăbovească vreo câteva luni și să nu facă nimic.

Cum au rezolvat orheienii problema apei potabile?

Noua administrație de la Orhei a înțeles că majorarea veniturilor poate fi doar din contul conectării mai multor case la apeduct, nu din contul tarifelor mai majorate. La fel, au căutat și rezolvă încetul cu încetul problema „pierderii” apei din sistem. Au reușit să reducă această „scurgere” cu 10 puncte procentuale, ceea ce este foarte bine. În plus, au mai fost tăiate și cheltuielile nejustificate, care la fel erau reflectate în tariful final.

Așa se acționează la modul concret. Se caută problema existentă prin căi cunoscute de toți și foarte simple, fără să mai fie implicați auditori scumpi și tot așa mai departe. Principalul este să ai inițiativă și curaj, în rest nu mai trebuie nimic.

Dragi bălțeni, eu vă rog să nu-i invidiați pe orheieni. O să fie și la voi bine, însă tocmai după ce Renato o să termine cu auditele interne și cu dormitul în corturile protestatare.

Distribuie acest articol