Unii pe loc, alții în cădere #sondaj

Cateva saptamani in urma am scris despre mentinerea in sondaje a unui partid politic de la noi. Azi voi reveni la tema, deoarece a fost publicat un nou sondaj de opinie despre sansele politicienilor nostri sa ajunga la putere.

De aceasta data sondajul a intrebat si tineretul, nu doar babele care stau la drum si nu au ce face nimic altceva decat sa raspunda la intrebarile sociologicilor. Rezultatele sondajului sunt pe masura.


Cu toate acestea, chiar daca in acest sondaj au aparut in sfarsit si tinerii de 18-30 ani, oricum se pastreaza ponderea partidului de stanga. Marea surpriza este ca, desi este tendinta de a identifica alte partide de dreapta, Platforma DA este in cadere libera. Rezultatul sondajului ne spune ca PDA are de fapt sustinere in randurile electoratului de mijloc, adica cel identic electoratului mediocru detinut si de PN. Pe alocuri chiar putem spune ca alegatorii lor o saptamana sustin PN, alta saptamana sunt cu PDA.

Desigur ca si de aceasta data o sa va intrebati de ce stanga sta sus, iar Platforma Topilor cade. Eu am raspuns la aceasta intrebare de cateva ori, dar pot sa mentionez repetat ca violenta aplicata de liderii PDA, anturajul lor, atitudinea fata de oamenii care nu sustin formatiunea oligarhilor, precum si vocabularul vulgar sunt principalele cauze ale prabusirii proiectului țopist, iar aceata cadere inca nu s-a oprit.

O alta surpriza a sondajului este Partidul /pas/, al Maiei Sandu-noua lidera politica despre care se spune ca ar fi sub protectia lui Plahotniuc, iar din CV-ul ei cunoastem deja ca a fost in subordinea lui Marian Lupu, Lazar si altii. Anume tot PD-ul a propulsat-o in sus de fiecare data, motiv pentru care nu putem spune in prezent ca nu au legaturi stranse. Istoria va demonstra si aceste acuzatii, insa pana atunti nu trebuie sa uitam ca Maia Sandu a participat la jaful de la BEM alaturi de Vlad Filat, ocupand functia de ministru si votand acordarea garantiilor de stat, bani ajunsi pana la urma pe conturile lui Filat. Dupa cum spuneam, desi pisica moarta a lui Plahotniuc nu prea deschide gura, partidul ei se pozitioneaza in sondaje destul de bine. In sfarsit poate fi speranta cuiva, respectiv proiectul politic a reusit.

Pana in octombrie vor mai aparea cateva sondaje de opinie si am putea asista la multe surprize electorale. Totul incepe dupa data de 15 august, iar pana atunci va fi liniste si se vor tot schimba cu locurile liderii politici de la noi, insa dupa data de 30 octombrie primul va fi cap de lista acel candidat votat de majoritatea. A mai ramas putin de tot!


Multumim Intellect pentru sondajul bun!

Distribuie acest articol