Un fel de 4G de la Unité, fără licență și cheltuieli de milioane

Operatorul național Unité a lansat astăzi, la Leogrand Hotel & Convention Center, oferta comercială pentru noul 3G, la viteza de 42 Mbps.

Promovarea pentru serviciul îmbunătățit probabil va merge cu textul ”Viteză de 4G la preț de 3G!”, precum a fost afișat și pe fluturașii disponibili la intrarea în sala unde au vorbit cei din conducerea MTC, precum și Ministrul tehnologiilor informaționale, despre noua viteză de acces la internet, de până la 42 Mbps.

Potrivit celor prezentate, Unité a îmbunătățit rețeaua sa 3G/UMTS prin evoluția tehnologică a standardului spre HSPA+. Noua tehnologie poate fi comparabilă cu rețelele 4G/LTE (Utilizate acum de Moldcell și Orange), ce permite o rată de transfer a datelor mai mare și mai constantă.

Potrivit celor prezentate, odată cu trecerea la HSPA+ vor crește posibilitățile de încărcare a paginii cu 33% mai rapid decât cu 3G obișnuit, încărcarea filmelor pe Youtube cu 62% mai rapid, descărcarea filmelor va crește cu până la 81%, iar prețurile vor fi accesibile, începând cu 100 lei/lună, până la 250 lei/lună.

La deschiderea prezentării am constat că trecerea la 3G în baza tehnologiei HSPA+ este un fel de 4G, numai că fără licență și fără cheltuieli de milioane pentru tehnologie nouă, oameni, experți, antene, telefoane și tot așa mai departe. Reprezentantul Unité a confirmat constatările mele, iar upgrade-ul făcut a fost anume pentru a evita anumite cheltuieli. Pe un slide au fost prezentate avantajele acestui upgrade, față de trecerea propriu-zisă la tehnologia 4G.

Un alt avantaj major pentru Unité 3G HSPA+ este acoperirea mult mai mare decât la concurenți, deoarece va fi utilizată cea existentă, de la 3G, fără nevoia de a instala ”antene” noi, compatibile cu tehnologia de generația a patra. Dacă Orange și Moldcell acoperă acum Chișinăul și câțiva metri în plus, atunci Unité 3G HSPA+ va avea o acoperire națională, unde va putea presta acest serviciu, cu viteză de până la 42 Mbps.

Cu toate că în timpul prezentării se impunea părerea precum că Unité a fi primul care utilizează tehnologia HSPA+, constatăm că operatorul de telefonie Orange Moldova utilizează această tehnologie de mai mult timp, având la dispoziție frecvența 2100 MHz, care o utilizează inclusiv pentru tehnologia UMTS/HSPA/HSPA+(DC-HSDPA), la care în uz este pus 3G, iar 4G pe frecvența 2600 MHz. Aceeași tehnologie ar fi și la Moldcell.

Oricum, pentru MTC este un pas spre noile tehnologii, iar partea cea mai bună este că nu s-au gândit să cheltuie milioane de Euro pentru tehnologie 4G, licență, alte cheltuieli aferente. Probabil aceasta ar fi și din motivul că viteza de până la 42 Mbps este suficient pentru ce utilizator, iar 100 Mbps este doar un moft.

Anterior am vorbit cu cineva de la Orange și a spus că nici acestei companii tare nu ar trebui tehnologia 4G, deoarece nu trebuie la un student viteză de până la 100 Mbps, pentru că-i este suficient și ceva de până la 50 Mbps, numai că trecerea la 4G este în primul rând un pas de marketing, de ținere în timp cu tehnologiile noi, pentru a fi în concurență cu ceilalți operatori.

Deci, până astăzi avem 2 operatori care au trecut la 4G și 1 operator aproape de 4G, numai că lucrează pe tehnologia 3G îmbunătățită, fără a lua licență pentru generația următoare. Printre altele, HSPA+ este de fapt 3,75G, deci nu prea departe de 4G. Consider că este suficient, chiar dacă nu m-au convins să redevin client Moldtelecom.

La subiect a scris și Eugen Luchianiuc, cel care a făcut ”padla” și a deschis pagina Modcell, pe un monitor mare de pe perete, în momentul când toți testau ”viteza luminii” de la Unite.

Distribuie acest articol