Un elev azi dimineață: Dați-mi vă rog 3 lei, să plec la școală

Am privit câteva minute în urmă emisiunea înregistrată – Mai pe scurt. În a 2-a parte, Constantin Cheianu spune despre Facerile Moldovei, Unirea cu România, și Hoția celor care au considerat că Moldova este a lor pe veci. Imediat mi-am adus aminte de copilul de azi dimineață, care a venit lângă mine și m-a rugat frumos să-i dau 3 lei să plece la școală. Ieri a uitat să-i spună mamei sale să pună bani în buzunar. L-am întrebat cu ce se va întoarce de la școală. A zis: ”Am încă 3 lei, din bănuți. Am făcut economii”. Am privit nedumerit la el și, văzând că nu pare să mintă, pentru că avea o față plânsă și necăjită, i-am dat trei lei, care-i aveam pregătiți să plătesc maxi-taxi. Am vrut să mai scot din buzunar, însă el a mulțumit și a repetat: ”am bănuți”.

Nu poți să o condamni pe mamă că a uitat, sau că a așteptat un ghiont de la fiu. E condamnabil acest Stat, care dă salarii de 100 $ și mai scoate din indemnizații, la indicația Partenerilor externi, fără a se gândi că suferința este în lanț.

Băiatul nu părea că este unul dintr-o familie bogată. Dar, îți dai seama că este dintr-o familie de bugetari, care sunt nevoiți să echilibreze bine cheltuielile în așa fel încât dacă vor da 8 lei pe zi copilului să aibă de drum la școală și 2 lei de o chiflă să nu rămână cu facturile neachitate, iar la final cu serviciile suspendate.

Moldova… tu în criză încă nu ai fost. Stai că începe austeritatea!

Distribuie acest articol