Tupeul guvernării: vor propune propriul Memorandum cu FMI, iar combaterea corupției a fost amanată pe un termen lung

Premieril Strelet a reamintit ministrilor si agentiilor subordonate ca nu prea se respecta indicatia sa privind prezentarea unor propuneri asupra incheierii noului Memorandum cu Fondul Monetar International. Premierul spune ca se pregateste un proiect propriu, sa fie pus pe masa de discutie cu reprezentantii Fondului, iar pe data de 6 octombrie sa fie deja un acord semnat.

Probabil cineva a scos limita tupeismului celor de la guvernare. Este deja prea de tot sa vii in fata FMI, in plina criza economica si politica, cu un proiect de memorandum prin care sa impui propriile regului. Se vede ca Strelet nu a participat niciodata la negocierile cu FMI si nu stie ce inseamna sa negociezi 25 ore din 24, iar la urma sa pui semnatura pe un draft care vine de la New York.

FMI va insista pe combaterea coruptiei, pe reforma administrativa si pe cresterea varstei de pensionare. Probabil vor presa si pe cresterea TVA. Guvernarea ar trebuie sa fie in pozitia de negociator, nu de parte mofturoasă.

Normal ca actualii guvernanti nu vor dori sa se supuna cerintelor FMI, motiv pentru care vor insista in zadar pe proiectul lor, care se va baza pe nimicuri, cu mentinerea in continuare a dezmatului din institutiile de stat, cu mentinerea duzinelor de raioane si a miilor de primarii.

Tot azi, Strelet a amanat reforma CNI si CNA pe un termen lung, motivand ca este nevoie de timp sa se pregateasca un pachet mai mare de reformare/infiintare a institutiilor din domeniul combaterii coruptiei. El spune si despre infiintarea unei Curti Anticoruptie, unde probabil vor fi transferati judecatorii care deja activeaza in acest sistem corupt.

E clar, guvernarea nu vrea reforme adevarte in acest domeniu. Ei doar intind timpul si nu prea sunt pregatiti sa renunte in fata FMI. Ei spera ca americanii dorm in ei si vor crede “intentiilor bune”, care sunt doar la nivel de vorba.

Distribuie acest articol