Tudor Deliu și cordonul ombilical #CEC

Azi dimineață am pus să ascult câteva înregistrări din timpul ședinței Parlamentului. În primul rând am dat peste declarația dlui Tudor Deliu cu privire la alegerea membrilor Comisiei Electorale Centrale, controlată de PLDM din 2009 până în prezent (Dl Ciocan poate se supără, dar asta-i realitate).

Deliu propune ca următoarea componență a CEC să fie formată din reprezentanții societății civile, iar o parte din fotolii să fie alocate opoziției, adica tot PLDM-lui (!!!).

De fapt deputatul PLDM a încercat să demonstreze teoria cordonului ombilical de care partidul lui Vlad Filat nu vrea să se lase. În cazul dat cordonul este CEC.

De ce spun acest lucru?

Toți știm că societatea civilă este controlată și finanțată în prezent de asociații PLDM. Vlad Filat este primul om care trage sforile societății civilă, chiar dacă se află închis după gratii. Ei doresc, în urma modificărilor propuse, ca Petru Macovei, Arcadie Barbăroșie, Igor Boțan, Anatol Țaranu, Nastașii, Țopii, Natașele și ceilalți „reprezentanți” ai societății civile să fie puși în fruntea Comisiei de selectare a noilor membri CEC, totodată ei să propună și o bună parte din candidați. Pe scurt, tot reprezentanții PLDM să se ocupe de înaintarea și selectarea candidaților la funcția de membri CEC (!!!).

Cine sunt de fapt toți acești reprezentanți ai societății civile? Am observat cu toții că aceste persoane vociferează și reprezintă interesele formațiunii conduse de Vlad Filat. Țăranu este de fapt unul din consultații verzilor. El a fost cel care l-a sfătuit pe Filat, în 2013, să rupă alianță cu PL și PD. Urmările acelei rupturi sunt demne de laudă!

Oare nu este o neobrăzare să ceri depolitizarea CEC pentru a o politiza de fapt și mai mult?

Să luăm în considerare și pozițiile PLDM cu privire la repartizarea instituțiilor:

PLDM aflat la putere: Instituțiile trebuie împărțite între partidele de la guvernare, pentru că se poartă o răspundere politică în fața electorat.

PLDM în opoziție: Instituțiile trebuie date opoziției parlamentare deoarece, într-o democrația adevărată, ele nu trebuie să se afle la cheremul puterii.

După aceste poziții politice ale verzilor mă gândesc când PLDM a fost mai democrat. Au fost atunci când erau la putere sau acum?

Deja este lesne de înțeles că aruncarea CEC în mâinile așa zisei „societăți civile” nu înseamnă nimic altceva decât aruncarea din nou în mâinile PLDM, respectiv continuarea controlului asupra aceste instituții, exercitat de PLDM. Acest proces de numește „politizare”.

Mai grav este că PLDM se victimizează și încearcă să demonstreze „societății” că vor țării tot binele din lume, deși au jefuit-o când erau la putere.

Încercarea lui Deliu, de a păstra cordonul ombilical, adica CEC, este înțeleasă din punct de vedere politic. Eu înțeleg perfect, că pierderea controlului asupra aceste Comisii va ridica influența asupra numărului de voturi. Se știe că partidul care ține mâinile peste numărătorul buletinelor de vot are de câștigat de fiecare dată. Iată că PLDM vrea să-și mențină această influență, încercând în ultima instanță să mintă că aruncatul CEC în mâinile opoziției și societății civile este cea mai bună soluție. Când se aflau la putere – era cea mai proastă idee.

Dl Deliu, ar fi cazul să tăiați cordonul ombilical definitiv și să dați cu iod pe rană sau cu „zelionkă”, pentru a o usca. Încercați să înțelegeți că pentru un termen de 3 ani de zile sunteți un partid aflat în opoziție anume din cauza prostiile făcute de liderul vostru. O formațiune politică implicată de jos până în sus în jafuri și delapidarea averii statului nu poate deține în continuare nici controlul asupra măturătorilor, darămite asupra CEC. Recomand să stați liniștiți în banca voastră. Ar fi perfect dacă nu am auzi de voi în următorii trei ani parlamentari, iar după expirarea mandatului să dispăreți definitiv. Ar fi foarte bine!

Distribuie acest articol