Trei ipoteze de ce a plecat Chiril GABURICI

mr-ben

Premierul Gaburici și-a anunțat astăzi plecarea din fruntea Guvernului, după ce recent a anunțat că lucrează doar cu doi miniștri, după care, în cadrul unei emisiuni TV, a susținut că a rămas deja singur, probabil și fără acei doi colegi – Maia Sandu și Natalia Gherman.

Cu privire la demisia anunțată azi, sunt mai multe ipoteze.

Prima ipoteză, cea mai credibilă, este că Chiril Gaburici a fost plecat în baza unei înțelegeri avute de către șeful său Vlad Furat cu PD. Ipoteza a doua, care a fost dată de înțeles de către premierul demisionar, este începerea urmăririi penale pe cazul falsificării documentelor de studii.

În debutul discursului de astăzi, Chiril a menționat că fiecare cetățean trebuie să fie egal în fața legii, iar funcția nu ar trebui să fie un impediment pus în fața cercetării penale. Mesajul lui Gaburici a fost preluat interesat de către presa de la București, care chiar avea nevoie astăzi de un exemplu bun pentru premierul lor Victor Ponta, în privința căruia s-a examinat moțiunea de cenzură.

O a treia ipoteză, mai oficială, este că premierul a plecat deoarece nu a reușit să se impună în fața noilor miniștri, fiind considerat până în ultima clipă o marionetă în mâinile lui Vlad Filat, fără de care nu putea mișca măcar un deget.

Sursele din Guvern mai spun că decizia de a pleca a fost luată după ce s-a constatat rezistența față de reforme, de schimbările propuse de către Echipa Gaburici, cerute bunăoară și de către europeni. Astfel, demisia a survenit în urma blocării reformei CNI, MAI, IGP, INP, alte instituții de forță și control. O altă cauză a fost și denunțul premierului în privința sistemului bancar, făcut săptămâna trecută printr-o scrisoare deschisă, publicată pe Facebook, pe marginea căruia tot astăzi s-a anunțat instituirea supravegherii speciale în cazul a trei Bănci de top.

În ce-l privește pe Gaburici, mereu vor rămâne semne de întrebare de ce a plecat, din cauza că el nu a spus destul de clar care sunt motivele puse la baza anunțului de astăzi. A ieșit la microfon și a lansat câteva ipoteze, după care a plecat în grabă împreună cu mica sa echipă de purtători de cuvânt și consilieri. A plecat să-și continuie viața fericită începută înainte să devină premier, pentru care tânjește mult.

Din păcate, Gaburici o să rămână mereu cu pata pe suflet că a fost un nou premier-păpușă gonflabilă, utilizată de Vlad Filat de fiecare dată. Probabil o să regrete decizia sa de a reveni în țară, însă nu mai poate corecta aceasta cu nimic.

Până la urmă, Chiril Gaburici a demonstrat că devii o nulitate dacă accepți să fii cel care se mișcă după cum trage sforile Vlad Filat.

Dacă ați observat astăzi, Filat nu s-a stresat deloc de anunțul premierului, spunând că deja a discutat cu Marian Lupu și Nicolae Timofti, iar mai în seară urmează să-l sune și pe Mihai Ghimpu, pentru a începe negocierile asupra numirii noului Guvern. Filat, prin calmul său, a confirmat coordonarea demisiei lui Gaburici, însă s-a prefăcut în victimă, luată prin surprindere, așa cum se lasă surprinse și curvele când văd în pat ceva mai bun, iar în garaj ceva scump, poate chiar și un Porsche nou.

E dimineață, din nou, în Moldova.

Distribuie acest articol