Timofti nu a dat ascultare europenilor: A promulgat patru legi contestate de oficialii U.E.

Nicolae Timofti, președintele ???, a promulgat patru legi din cele votate de PLDM și PCRM, astăzi, joi, 9 mai, chiar dacă Uniunea Europeană a tras semnale aproape o săptămână întreagă că promulgarea prostiilor făcute de Filat ar fi de fapt un atac la democrația Moldovei.

Probabil promulgarea a fost atât de rapidă pentru că mâine e vineri și pot fi publicate, ori din cauza vizitei Comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, care vine la Chişinău săptămâna viitoare.

Astfel, au fost promulgate următoarele legi:

  1. Legea nr.106 prin care au fost operate modificări la legea cu privire la Centrul Național Anticorupție. Această lege prevede trecerea CNA în subordinea Guvernului.
  2. Legea nr.108 prin care a fost modificat Codul Electoral pentru revenirea la sistemul de alegere proporțional și ridicarea pragului electoral.
  3. Legea nr.110 prin care au fost stabilite competențele prim-ministrului interimar.
  4. Legea nr.107 prin care au fost precizate atribuțiile Guvernului în exercițiu (demisionar).

Zilele trecute am scris articolul ”Timofti pe urmele lui Filat, sau președinte de țară?”. Constat că Timofti a mers împotriva europenilor, în interesul lui Filat și PLDM, în defavoarea cetățenilor Republicii Moldova, care au dorit democrație, nu anarhie.

Voronin a solicitat prag mai mare să nu treacă Mișin și Dodon, iar Filat pare că a acceptat ridicarea acestuia pentru a împiedica PL și PD să mai treacă în următorul Legislativ. Deci e clar, la următoarele alegeri vor câștiga 2 partide, dintre care cu siguranță 1 va fi PCRM, iar al 2-lea nu se știe, pentru că ridicarea pragului este o bombă și pentru PLDM, electoratul căruia este dezamăgit de acțiunile lui Filat.

Tot astăzi, Oleg Efrim a scris pe blogul său despre votul PD și PLDM asupra altor proiecte, unde ar fi dat de gol că Filat a susținut proiectele doar în interesul său personal și al partidului, nu al Țării, iar președintele Timofti a fost pus să promulge urgent legile votate, cu  publicarea acestora, neîntârziat, în MO.

Astăzi Timofti a dat dovadă că nu ascultă de U.E., dar ascultă de interesele celui de care este condus. Tot astăzi, deputatul Ghilețchi spunea că la votul PD și PLDM au fost presiuni externe, pentru ca în termen scurt să fie votat un cabinet de miniștri. Acum, europenii deja au făcut presiuni ca legile adoptate de PLDM și PCRM să nu fie promulgate, numai că… de data aceasta nu s-a dat ascultare celor din UE, așa cum de foarte multe ori nu s-a ascultat. Acum l-aș întreba pe Domnul deputat cum stă treaba cu presiunile externe și cu ascultarea acestora… interesant ce răspuns aș primi.

Găsiți aici recomandările europenilor, ignorate de Timofti. 

Distribuie acest articol