Tema UNIRII este doar o momeală, pentru unii

UNIREA
UNIREA

Tema UNIRII aprinde spiritele în Moldova la orice oră. Chiar azi, când Vitalia Pavlicenco împlinește 59 ani, în pofida vârstei înaintate și ambițiilor greu de stins, această temă ar putea provoca un război de idei, între ai lor, ai voștri și ai noștri. Cele trei părți, în care a fost dispersată populația Moldovei, de nații diferite și cetățenii de tot felul, nu se pot împăca cu unele lucruri, nici cu istoria, iar din această cauză unii decid să abuzeze de gândurile și convingerile acestora.

Printre cei care au făcut din UNIRE doar o momeală sunt liderii PL. Până când au venit la putere erau deschiși pentru contopirea celor două state românești, sub un singur tricolor. Când au prins gustul puterii au început a da cu fundul înapoi, așa cum racul merge în urmă, crezând că este mai bine.

Ieri, la Replica, Mihai Ghimpu și-a dat arama pe față în problema ce ține de Unionism și Unire. L-am întrebat dacă nu se teme de Acțiunea 2012, în cazul când această mișcare ar deveni partid. Bătrânul lider liberal s-a temperat, iar până la urmă a spus că este obosit de această temă.

I-am amintit că după prima lingură de putere a declarat pentru surse media din Rusia precum că UNIREA este ceva în trecut. Ieri a reiterat afirmațiile de atunci, a spus chiar și numele ediției rusești pentru care a făcut primele declarații, contrar cu ceea ce au spus alegătorilor și susținătorilor, printre care și numeroși tineri.

Da, PL a fost partidul care a spart gheața comunistă, dar aceasta datorită acelor tineri care au crezut în ”Schimbarea până la capăt”, iar la capătul tunelului să fie văzut un tricolor, fără cap de bou, însoțit de Imnul ”Deșteaptă-te române”. Nu a fost să fie, iar acei unioniști, rămași acum doar ”liberali”, au cam dispărut. Doar chipul lui Gheorghe Ghimpu este acum vizibil între tineri, imprimat pe pânze albe și purtat la proteste, interzise de Dorin Chirtoacă, prin cereri de judecată.

Revenind la UNIRE și emisiunea de ieri, vreau să spun că totuși Ghimpu se teme pentru electoratul său, însă nu de cel pe care l-a convins despre dispariția hotarului de la Prut, dar electoratul format după venirea la putere, prin acordare de funcții lor, sau rudelor acestora. Nu credeam că e atât de ușor să dai la o parte pe cei care te-au ridicat sus, în Parlament. Dar Ghimpu, de dragul puterii, ar menține Republica Moldova ca stat încă 59 ani, să reușească Dorin să devină președinte, poate domnitor, cu înhumarea sub viitorul lăcaș ”sfânt”, din fața Kentford.

În culise, Mihai Ghimpu a întrebat dacă sunt ”Trimisul lui Dodon”. Repetat, Ghimpu mi-a spus că este pentru UNIRE, însă această temă nu trebuie discutată la TV, mai ales când este ținut jos în sondaje. I-aș fi dat dreptate Domnului Ghimpu, dar un partid ca PL, cu vechi rădăcini și viziuni unioniste, să se teamă de un statalist ca Dodon și de partidul acestuia… nu e chiar potrivit.

Acum liberalii, cei care au mai rămas prin holurile acestui partid și ministere repartizate acestora, parcă tumăniți la cap, îi susțin poziția bătrânului, chiar dacă prin colțuri ”susțin” și ei UNIREA.

Atât eu, cât și cei prezenți în culisele emisiunii Replica, au înțeles una: PL a folosit UNIREA ca momeală, pentru a lua scaune în Legislativ și ministere în Guvern. Trist.

Acțiunea 2012 se poate înregistra ca partid Unionist, cu definire clară în Statut privind UNIREA celor două state. Nimeni nu mai poate contesta înregistrarea acestei acțiuni ca partid, deoarece zilele trecute a fost semnat un precedent, și anume cazul PNL vs Ministerul Justiției, prin care CSJ a obligat Ministerul să înregistreze noua redacție a Statului PNL, în care se prevede clar ”UNIREA cu ROMÂNIA”, ca principal obiectiv.

Vedeți emisiunea Replica din 28 octombrie 2012, pe Privesc.eu.

Distribuie acest articol