Tandemul Roibu-Revenco și reforma Serviciului Grăniceri în Poliția de Frontieră

Profitând de ocazia că în Republica Moldova avem dreptul de a ne exprima liber, avem transparență, acces la informație și de a decide în unele cazuri, revin la tandemul Roiubu și Revenco, despre care am scris și anii precedenți.

Guvernul Filat 2 parcă ar fi o vacă sacră pe care nu o poate atinge nimeni și nimeni nu-i poate reteza nici vârful cozii, murdar de bălegar.

Sunt miniștri din mai multe partide, asta este, suntem un stat care răsuflă din greu pe un bălegar, numită ”politică”, iar din cauza aceasta în fruntea organelor importante ale statului ajuns incompetenți sau persoane compromise. Nu voi scrie care miniștri sunt cu imaginea pătate. Poate nu sunt cel potrivit care o poate face, iar conducându-mă după proverbul ”Scoate bârna din ochiul tău apoi din ochiul altuia”, am să mă abțin de la arătatul cu degetul în anumite direcții.

De ceva timp ”strănut” prin fața unora și adun revoltă și informații despre tandemul excelent, creat acum în cadrul MAI, și anume Roibu-Revenco.

Aceste persoane spun că nu se cunosc, nu au nimic în comun și nu sunt rude, așa cum se scrie în presă și cum spun foști angajați ai MAI și Serviciul Grăniceri. Bine, admitem, cred că ei cu greu vor putea demonstra că o femeie născută la Sud se poate mărita la Nord, și invers, dar lăsăm gradul de rudenie.

Să trecem la gradul relațiilor dintre cei doi Șefi, în cadrul guvernării AIE:

Roibu a fost numit în fruntea CCCEC, de către Voronin. A condus acea întreprindere până la izbucnirea unui conflict legal de o cantitate anumită de făină. Cineva a vrut să mănânce pâine mai ieftină, iar pentru aceasta Roibu a zburat din funcție. Dar, cât a fost în fruntea CCCEC, a fost șef al lui Roman Revenco în cadrul Centrului, unde a fost adus imediat ce actualul ministru a obținut funcția de Director al Centrului. Roman, fără experiență și fraged, a fost numit într-o funcție înaltă, cu responsabilitate sancționată penal. A venit în această funcție având în buzunar o diplomă care ar fi obținut-o din România, unde se pare că a studiat un anumit domeniu.

Din informațiile care am primit, Revenco a lucrat la Bălți, în câteva posturi. Printre posturile ocupate a fost și una la METRO Bălți. Tinerel fiind ar fi produs prejudicii enorme acestui lanț internațional de mega-magazine. Cineva a spus că a fost eliberat pentru furt și abuz de încredere. Nu e probat, iar cei de acolo l-ar fi eliberat în baza cererii lui, care este obicei în Moldova – pleci singur ori rezervăm un loc în izolator.

După plecarea lui Roibu de la CCCEC, după o bucată de timp aceasta a fost numit șef al Serviciului Grăniceri. Neîntârziat, Roman a fost numit din nou în funcție înaltă. Purta responsabilitatea pentru asigurarea grănicerilor cu hrană. Un sector bine plătit și de unde se scurg bani la greu. A mai ocupat careva funcții, apoi, după numirea lui Roibu în fruntea MAI, interesant și straniu, Roman a devenit șeful Serviciului Grăniceri, pe care îl conduce și în prezent, cei drept sub oblăduirea directă a ministrului de interne, deoarece de la 1 iulie 2012 Serviciul Grăniceri a fost reformat în Poliția de Frontieră, în cadrul MAI.

O fi totul o simplă coincidență? Ei spun că da!

Ce a devenit Serviciul Grăniceri din 2009 până în prezent?

Începând cu anul 2009 au început adevăratele probleme la Serviciul Grăniceri. Dacă pe timpul guvernării comuniste era corupție, din 2009 deja se scăpase și această noțiune, a fost oficializată deja, iar angajații cinstiți, devotați țării, au fost dați afară.

Legătura cu agenții din teritorii a fost ruptă, iar informații despre ce se întâmplă pe teritoriul țării nu se mai adună. A fost creată o bază de date a circuitului de droguri pe teritoriul țării. Persoanele care au creat această bază, după ani de muncă și discuții cu diferite persoane, au fost concediate, alungate și amenințate, iar cu traficanții de droguri nu au fost luate măsuri legale.

Au fost urmăriți, anchetați și demiși șefi de pichete pentru acte de corupție, protecționism și favorizare a traficului de ființe, țigări și alte produse. Acum, odată cu reforma Serviciului Grăniceri în Poliția de Frontieră, majoritatea din cei cu păcate au fost renumiți în funcții. Asta da reformă!

Între timp la Durlești se construiește un castel, care ar aparține lui Roman, iar Roibu, sărmanul ministru, nu prea spune cine-i este vecin și pe ce stradă locuiește.

Unde va duce tandemul și pe cine aranjează?

O facem cu toții pe orbii și nu vedem ce se întâmplă. Acest tandem este coordonat de cineva, iar protecția vin din altă parte. din toată istoria aceasta are de câștigat o a treia persoană, grupare. E ca în zicala ”doi se bat al treilea câștigă”.

Situația de la MAI și Poliția de Frontieră avantajează direct pe toți membrii AIE, din simplul motiv: voi faceți ce vreți la MAI, noi facem ce vrem la Aeroport, Drumuri, Gări, Telecom, BEM. E o înțelegere în baza unui protocol, prin care a fost creată Alianța Reformelor de Văzul Lumii.

Măsuri?

Atât Roibu cât și Revenco trebuie să fie îndepărtați. Încă nu este târziu. Vlad Filat ar trebui să înțeleagă că unind două instituții la fel de corupte nu este reformă cu folos, e doar reformă pe foaie, bună de prezentat europenilor, dovadă că am tras chiloții pe un punct din obligațiuni. Dar, Tudor Balițchi deloc nu este candidatura potrivită, pentru că a crescut în același cuibar.

Până la urmă, politica e bună doar pentru 100 scaune din scândură și 3 îmbrăcate cu piele neagră, în rest avem nevoie de competenți, oameni care să facă reforme în câteva luni, nu ani. Pentru că de fapt 5 ani pentru reforme nu este nimic altceva decât mințitul electoratului, care în ziua alegerilor va primi în față: ”Ne-ați ales pe 4 ani, reforma a fost preconizată pe 5 ani. Scuzați dar nu am reușit!”, așa cum se întâmplă de mulți ani în coace, iar noi, cetățenii simpli o simțim din ce în ce mai mult, alții din nefericire nici nu mai pot simți, pentru au fost tăiași sau împușcați în cap.

Moldova, nu vezi reforme nici în 2020!

Distribuie acest articol